Cementni vrt, Ian McEwan

»Nisem ubil svojega očeta, ampak vseeno se mi je kdaj pa kdaj zazdelo, da sem mu pomagal na poti v smrt. V primerjavi s tistim, kar je sledilo, je bila njegova smrt videti nepomembna, če odmislimo, da je sovpadala s prelomnico v mojem telesnem razvoju.«

Neposredno, čuteče. Avtorjev romaneskni prvenec iz leta 1978, kjer se izkaže, da je mojster zgodb. Ki ima temeljito izdelane karakterje, čeprav zgodbo pripoveduje le en protagonist.

Jack. Eden od štirih bratov in sester.

Uživanje zaradi pisateljevih spretnosti. Čeprav zgodba ni vesela, nas vendarle opomni, kaj vse se lahko zgodi v življenju, če človek ni povezan z drugimi. Če človek ostane sam. Ko otroci ostanejo sami – brez staršev, in si ne upajo o tem spregovoriti, ker jim grozi, da  jih bodo ločili. Ko skušaš nekaj prikriti, se zgodi, da bredeš globje in globje. Rodijo se duševne stiske, zgodijo se disfunkcionalni odnosi. Sama sem jo prebrala na dušek. Čeprav gre  na trenutke za rahlo morbidno in pretresljivo zgodbo. Trpek obraz življenja.

 

Damjana Bakarič

 

Tags: carouse

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
0 shares