Dnevi zavrženosti, Elena Ferrante

Izjemna pripoved o ženski, ki jo zapusti mož.

O njenem skorajšnjem propadu, intenzivnem spogledovanju z norostjo in močnem sidranju v temi. Pisateljica preveč dobro opisuje stanje 38-letne Olge, da ne bi resno posumili, da gre morda za avtobiografski roman.

Ko jo mož zapusti zaradi precej mlajše ženske, Olga zdrsi v čustveni propad, depresijo, obsedenost in norost. Prežeta je s sramom, strahom in neznosno bolečino tistega, ki je zavržen, bralcu pa to tako dobro prikaže, da je na trenutke prav težko brati knjigo. Izvrstna sposobnost pripovedovanja. Neverjetno močno opisovanje človekovih notranjih stisk. Brez sramu ali prenarejanja.

Olga se komajda obdrži, komaj ostane prisebna. Šele, ko zares doseže psihično in čustveno dno, se lahko  vendarle odrine od tal in se povzpne.

Izjemno pripovedovanje ženske, ki se nepripravljena sooča z bolečino in temo, pri tem pa se šele zares začne spoznavati.

Šele po tej izkušnji zares spozna, kdo ona je.

 

Elena Ferrante je psevdonim. Sicer so jo pred meseci razkrili, a zaradi spoštovanja do nje naj bo še naprej Elena Ferrante. Izjemna pisateljica. Pri nas je prevedena še njena knjiga Genialna prijateljica, ki je pred nekaj meseci izšla pri Cankarjevi založbi.

 

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
1 share