Štirje dogovori, Don Miguel Ruiz

“Temu procesu rečem udomačitev ljudi. In v tem udomačevanju se naučimo živeti in sanjati.”

Štirje dogovori izhajajo iz modrosti in znanja starodavnih Toltekov, ki so bili pred tisoči let po vsej južni Mehiki poznani kot ‘ženske in moški znanja’. Tolteki naj bi bili znanstveniki in umetniki, ki so družbo oblikovali tako, da je najprej razvijala duhovna spoznanja in prakso prednikov. Antropologi pa govorijo o njih kot o ljudstvu oziroma rasi.

V knjigi z drugimi besedami kot ostali avtorji tovrstne literature omenja planetarne sanje, ki jih sanjamo vsi, te pa so se v nas dobesedno vtisnile skozi prepričanja in sprejete vzorce družbe. Zakaj? Ker nas naša človeška želja po priznavanju in pozornosti nezavedno prisili, da se pustimo ‘udomačiti’, kar pomeni, da se v tem procesu naučimo živeti in sanjati. Ker se vsebina sanj vtisne v naše notranje sanje se oblikuje naš nazor. Kmalu ne potrebujemo nikogar več, da bi nas udomačil; sami postanemo svoj lasten udomačevalec in tako se v nas razvijeta Nadzornik, Sodnik in mnogokrat tudi Žrtev. Vsi ti tvorijo sistem prepričanj in vzorcev, predvsem takšnih, ki nam škodujejo.

Za spremembo teh pa je potrebnega veliko poguma.

Na drugi strani vsega tega tiči Strah, kjer nas je najbolj strah ravno tega, da bi zares izražali, kar v resnici smo.

Ves čas živimo usklajeni z nekimi dogovori, ki pa nas v življenu tako onesrečujejo, da sploh ne živimo zares in tako, kot bi si želeli. Zatorej nam pisatelj ponudi štiri dogovore, ki nam bodo pomagali spremeniti ta prepričanja in ki nam bodo pomagali zaživeti brez strahu ter s povsem novo močjo.

Dogovor o brezgrajnosti besede, dogovor o tem, da ničesar ne smemo jemati osebno, dogovor o tem, da ne domnevamo ničesar ter dogovor o tem, da v vsaki situaciji damo vse od sebe. V bistvu gre za tolteško preobrazbo, kjer pekel na Zemlji, v katerem živimo, spreminjamo v nebesa na Zemlji. Tako je edina resnična svoboda svoboda duha, da smo, kar v resnici tudi smo.

Naše planetarne sanje, pravi Ruiz, so ena sama bolezenska motnja, ljudje smo duševno bolni, kjer vsi bolehamo za boleznijo, ki se ji reče strah.

Pisatelj je odraščal v družini zdravilcev na mehiškem podeželju. Mama je bila zdravilka, njegov dedek pa šaman. Seveda so pričakovali, da bo šel sam po podobni poti, vendar se je nekje vmes odločil, da gre študirat medicino. Potem pa je skoraj umrl v prometni nesreči. To doživetje ga je tako pretreslo, da se je svoje življenje odločil posvetiti samoraziskovanju.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš.  https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
15 shares