Radost, Osho

Vsem, ki iščejo srečo – ne boste je našli. Sreča je vedno spremljevalni pojav. Ni rezultat neposrednega iskanja.

Za Osha so pomembne štiri besede, ki jih je treba ne le razumeti, temveč moramo o njih razmišljati.

Užitek. Sreča. Radost. Blaženost.

Medtem ko je užitek povsem telesen in obenem najbolj plitva stvar na svetu. Je vznemirjenost. Lahko je spolni. Telo je naše obrobje, periferija, ni vaše središče, pravi Osho. “Danes tečemo za moškim ali žensko, naslednji dan pa iščete izgovor, da bi se tega moškega ali ženske znebili.”

Um vedno hrepeni po nečem novem. Zaradi užitka ostajamo nevrotični, nemirni in vedno vznemirjeni. Smo žrtve norih želja, ki jih ne moremo uresničiti. Odtod nasilje, vojne, tekmovalnost, naprezanje.

In ker tako stremimo k užitku, tako Osho, ne zmoremo ljubiti, kajti človek, ki išče užitek, samo izkorišča drugega.

Nenehno smo na preži, zato smo napeti, tesnobni, zakskrbljeni. Vsi so proti vam in vsi ste proti vsem.

Sreča je psihološka dimenzija. Je prefinjenejša, malce se razlikuje od užitka. Vendar gre za isto igro v svetu uma.

Tretja je radost, ki je duhovna. Je popolnoma drugačna od užitka in sreče. Je notranji pojav, prav nič povezan z zunanjim. Ni prijetno vznemirjenje, temveč je stanje miru, tišine – meditativno stanje.

Blaženost presega radost. Je celostna. Ni ne telesna, ne psihološka, ni ločljiva. Blaženost pomeni, da dosežemo srž svoje biti. V radosti še malce obstajamo, v blaženosti ne več. Je nekaj, kar odkrijemo. Je naša pristna narava. Obdaja nas že vse od začetka, le da se nismo še zazrli vanjo. Imamo jo za nekaj samoumevnega. Ne zazremo se vase.

 

In to je edina skrivnost človeka: nenehno gleda navzven ter išče.

In o resnični lepoti: to ni nikoli naše delo, ker resnična lepota vznikne skozi nas. Vabi nas naj sploh ne razmišljamo o rezultatih, temveč to, kar počnemo, počnimo neskončno celostno. Izgubimo se v svojem početju, pozabimo, da smo tisti, ki počne to.

Zato moramo prenehati iskati. Ker iskalci so vedno napeti, tesnobni, tekmovalni, objestni, zlobni. Morajo biti. In vedno pridejo do nečesa na račun drugega. Zato ne iščimo, ker neiskanje pomeni stanje sproščenosti. Sreča pa je mogoča samo, ko smo sproščeni.

 

Damjana

 

 

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
157 shares