Nesporazum v Moskvi, Simone de Beauvoir

“Velika sreča je, če se lahko pogovarjaš. Pri parih, ki ne znajo uporabljati besed, je jasno, da nesporazumi naraščajo kot snežene kepe in nazadnje pokvarijo ves odnos.”

Nicole in Andre se odpravita v Moskvo, da bi obiskala Andrejevo hči Mašo. Zgodba se dogaja leta 1966, oba glavna junaka sta stara nekaj čez 60 let. Čeravno se ljubita in drug z drugim prav dobro živita, se zgodi, da med njima pride do napetosti, nesoglasij, čustvene oddaljenosti. Predvsem zaradi zavedanja in vse bolj prisotnega občutenja starosti, čeprav drug pred drugim tega ne priznata. Še posebej Nicole pa moti tudi neprenehna prisotnost Andrejeve hčerke Maše. Z njim sploh ne more biti sama. Zgodba je napisana z obeh vidikov; enkrat pripoveduje Nicole, drugič Andre, tako da ima bralec neposreden dostop do njunih misli in občutenj. Prav zanimivo je spremljati, kako napačno lahko domnevamo o nekaterih stvareh, preprosto zato, ker se ne pogovarjamo dovolj. Kako napačno domnevamo, le zato, ker ne sprašujemo. In potem obsojamo. Medsebojne zamere so vedno večje, dokler ni več poti nazaj. Velika kepa nezadovoljstva, ki postaja vse večja, se čudežno a hkrati popolnoma logično razreši. Kako?

 

Spet ena zanimivejših knjig iz zbirke Svila. Za vse tiste, ki bi radi po nekakšni bližnjici spoznali zahtevnejše pisce.

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
0 shares