Živeti v sedanjem trenutku, Eckhart Tolle

“Svoboden postajaš takrat, ko spoznaš, da nisi samo premišljevalec.”

V trenutku, ko začneš opazovati premišljevalca v sebi, se prebudi višja raven zavesti. In takrat se začneš zavedati, da onkraj tvojih misli leži brezmejno poslanstvo večjega Uma, in da je misel le del tega Uma. In začneš se prebujati.

Eckhart Tolle meni, da smo v sodobnem svetu vsi zboleli za razmišljanjem. Naš um neprenehoma razmišlja, nam vsiljuje misli, iz katerih se potem razvijejo skrbi, obremenitve, strahovi, bojazni, nelagodja, bolečina in trpljenje. Rešitev vidi v tem, da človek spozna, da je več kot le misel, in da se preneha istovetiti s svojim umom. Ker je človek veliko več kot to. Je bitje z Bitjo. Ravno ta nenehni miselni hrup nam preprečuje, da bi dosegli notranjo umirjenost, ki pa je neločljivo povezana z Bitjem.

S tem, ko se istovetimo z umom, ustvarjamo izjemno trden zaslon iz predstav, nalepk, podob, besed, sodb in definicj, ki onemogoča kakršen koli pristen odnos.

Tolle meni, da je ukvarjanje s preteklostjo in prihodnostjo nesmiselno. Prva nas spet potiska v iste vzorce, druga pa v strah pred tem, kaj bo, to pa nam onemogoča kakršno koli razrešitev težav, saj so te namišljene nekje v prihodnosti. Edino, kar imamo, je sedanji trenutek in samo ta nam omogoča popoln mir, radost, umirjenost.

Zakaj to počnemo in si na vsakodnevni ravni tako škodujemo?

Preprosto zato, ker nam preteklost omogoča identiteto (kdo smo na podlagi preteklih izkušenj, kar nas pahne v to, da delamo enako), prihodnost pa nam obljublja izpolnitev (ko bom zamenjal službo/partnerja, bom srečna/en). Vse to pa je zelo jalovo početje, ki nas peha v trpljenje. Um to počne zato, ker je ego, ego pa lahko preživi le v predstavah, če smo osredotočeni na preteklost ali prihodnost.

Kdaj je nekdo radosten? Ko z vsemi svojimi čuti živi v sedanjosti.

Naše težave so namišljene – so prevara uma. ‘Kaj pa če’ misli se vežejo na prihodnost, ki je ni, obžalovanja, spomini pa na preteklost. Vse to je prevara uma.

Zato je naša rešitev/razsvetljenje v tem, da na polno zadihamo v sedanjosti, jo začutimo z Bitjo in umom ter se osredotočamo nanjo. Ker, resnici na ljubo, vse te težave v naši glavi se vežejo na prihodnost s ‘kaj pa če’ stavki. Kar nam ne onemogoča rešitve teh težav. Pomislite. Sedaj. Da, prav zdaj. Imate sedaj, prav v tem hipu, kakšno hudo težavo?  Ne. Nimate je.

Tako nam predlaga odrešitev v popolnem uživanju in čutenju sedanjega trenutka na vsakodnevni ravni, kajti le tako smo povezani sami s seboj in pomirjeni s tem, kar je. Ne sedimo v čakalnici življenja, temveč ga živimo.

Zelo pomembna je tudi ideja bolečinskega jedra.

Tolle meni, da je človeška bolečina večinoma nepotrebna, ustvarjamo pa si jo sami, ker ne sprejmemo sedanjega trenutka. Upiramo se temu, kar je. Um se neprestano trudi, da bi zanikal sedanji trenutek in mu ubežal. Torej, čim bolj se istovetimo s svojim umom, bolj trpimo. Zamere, sovraštva, samopomilovanje, občutki krivde, jeza, depresivnost, ljubosumje, vse to, tudi najmanjše vznemirjenje, je bolečina. Ta pa je razdeljena na dve ravni: na bolečino, ki jo ustvarjamo zdaj in na preteklo bolečino, ki še vedno živi v našem umu in telesu. Če ne znamo živeti v sedanjem trenutku, se vsa nova bolečina nalaga v skladišča stare bolečine, vse to pa postaja vse večje. Ta nakopičena in vedno večja bolečina tvori negativno energijsko polje, ki naseljuje naše telo in um. To je čustveno bolečinsko jedro, ki obstaja na dva načina. Lahko je speče ali dejavno. Speče je lahko celo 90 odstotkov vsega časa, pri nesrečnem človeku pa je lahko dejavno ves čas. Nekateri ljudje vse svoje življenje preživijo skozi bolečinsko jedro.

Rešitev? Ne istovetimo se več z bolečinskim jedrom. 

To jedro noče, da ga opazujemo, ker se v tistem hipu, ko ga začnemo opazovati, prenehamo istovetiti z njim. Ko usmerimo vanj vso svojo pozornost. Pozorni moramo biti prav na vsako znamenje žalosti al bridkosti – ker to lahko pomeni, da se bolečinsko jedro prebuja. To se lahko manifestira v razdraženosti, nepotrpežljivosti, temnem razpoloženju, želji po tem, da bi nekoga prizadeli, v jezi, potrtosti, potrebi, da bi pri nekom vnesli nemir, in podobno. Bolečinsko jedro si želi preživeti, zato si nas skuša podrediti. Z nami se hrani, in sicer z vsako vrsto izkušnje, ki ustreza njegovi energiji. Kajti bolečina se lahko hrani le z bolečino. Ne more živeti od radosti. Naša mišljenja in naše vedenje pa so vedno usmerjeni tako, da ohranjajo bolečino. V hipu, ko na bolečinsko jedro usmerimo svetlobo pozornosti, nas to ne nadzoruje več, mi pa se z njim ne istovetimo.

Iz tu izhaja tudi naš položaj žrtve. Žrtev vedno misli, da v sedanjosti nima moči, da jo določajo izkušnje preteklosti. A resnica je ta, da se moč skriva v tem trenutku. Samo v sedanjem trenutku. Si upate moč vzeti v svoje roke?

Meni je ta knjiga pomagala premagati izgorelost, tesnobo in panične napade. Brez uporabe tablet. Vsak dan sem vadila pozornost, čuječnost, meditacijo (kar je skoraj isto). Vsakodnevna vaja omogoča rešitev in osvoboditev izpod jarma strahu.

Da se. Vsa moč je v vas. Nihče drug je nima. 🙂

To je ena izmed knjig, ki so mi rešile življenje.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Avtorica kolumne: Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://berem.damjanabakaric.com/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.damjanabakaric.com

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
11 shares