Agresivnost, Jesper Juul

“Jesper Juul nam zelo neposredno pokaže, v kako hudih zmotah smo, ko beseda nanese na pojmovanje agresije.”

Razbije močno zakoreninjeno miselnost, da je agresija negativna, nekaj slabega, in da je treba vse agresivneže spraviti čim dlje stran in jih hudo kaznovati.

Ne. Dragi moji, motite se. Tudi sama sem isto zapisala v svoji knjigi Na tesnobi. Brez agresije ne bi imeli partnerja, ne službe, novinarji ne bi vrtali po umazanijah, jaz pa ne bi napisala knjige, zjutraj ne bi tekla, nikakor pa ne bi moški nikoli osvajali. Vendar govorimo o konstruktivni agresiji. Ki je dobra, ker omogoča življenje in razvoj.

 

Destruktivna agresija pa ni dobra.  Je nasilje nad ljudmi in stvarmi.

 

Ko se srečamo z agresivnim otrokom ali agresivnim odraslim, se moramo vedno vprašati, kaj je vzbudilo v njem takšna čustva, to agresijo. Jesper trdi, da je za agresijo vedno krivo to, da nam ljudje, ki jih imamo radi, ne priznavajo naše vrednosti.

In pomislite, kaj naredimo z agresivnimi otroci? Najprej jih naderemo ali celo kaznujemo, s tem jih še bolj zabijemo in jim zagotovo potrdimo to, da za nas niso vredni. In potem jih na tak način obravnavajo še v šoli in v raznih institucijah, pri psihologih, in tako naprej.

Kakšno sporočilo dobi otrok ali mladostnik?

Poleg tega, da ni vreden, dobi še sporočilo, da z njim nekaj ni v redu, da se ne odziva na pravi način, in da je on tisti, ki je problematičen. Pomislite, v kakšnega odraslega ta oseba zraste….V takšnih primerih ravnajo narobe vsi odrasli, od staršev, učiteljev do psihologov in strokovnjakov različnih institucij.

 

Knjiga za vse, ki si želite zares razumeti, kaj je agresija in kako pravilno delati z njo.

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
27 shares