Druga stran stresa, Kelly McGONIGAL

Stres ne ubija. Ubija pa prepričanje, da vam stres škoduje.

Takšno je sporočilo knjige, ki na stres pogleda drugače. Zakaj?

Avtorica odkrito pove, da je tudi sama leta predavala o tem, kako je stres ubijalec številka ena in da nam škoduje na več ravneh. Ves čas svojega šolanja je zdravstvena psihologinja poslušala eno in isto: stres je toksičen.

Dolga leta je ljudem prek delavnic, predavanj in svojih knjig prenašala sporočilo: zaradi stresa boste zboleli, stres povečuje nevarnost za vse – od običajnega prehlada do bolezni srca in ožilja, depresije, vseh vrst zasvojenosti. Stres ubija naše možganske celice, naš DNK, zaradi stresa se tudi staramo precej hitreje! Stres je spremenila v sovražnika ter prepričevala ljudi, da morajo narediti vse, da se le izognejo stresu.

In potem se je zgodila šokantna raziskava.

Ki je pokazala, da so visoke stopnje stresa povečale umrljivost za kar 43 odstotkov! Ampak, pazite!

To povečano tveganje se je nanašalo le na tiste ljudi, ki so verjeli, da stres škoduje njihovemu zdravju!

Raziskovalci so tako zaključili, da stres sam po sebi ne ubija, temveč je škodljiva kombinacija stresa in PREPRIČANJA, da je stres škodljiv.

In spet smo tam, pri gospodu celičnemu biologu dr. Brucu Liptonu, ki je že ne vem kdaj trdil, da s svojimi mislimi lahko spreminjamo gene. Torej, da naše prepričanje in percepcija spreminjata gene! Ker je prepričanje filter med okoljem in našo biologijo. Z drugimi besedami: po mnenju dr. Liptona prepričanje nadzoruje gene.

Torej nam avtorica ponuja malce drugačni pogled na stres. V knjigi zapiše, da je prepričanje, da stres ubija, postalo petnajsti glavni vzrok smrti v ZDA.

Vprašanje je: ali je mogoče, da se pri ljudeh, ki verjamejo, da je stres škodljiv, pojavi druga vrsta stresa – taka, ki je po nekem čudnem naključju bolj toksična? Odgovor boste našli v knjigi.

Sama pa bi dodala, iz lastnih izkušenj: ‘Man becomes what he thinks about‘ (človek postane tisto, kar misli), prav tako pa sem prepričana, da nam naše telo veliko prej kot um pove, kaj je za nas dobro in kaj ni. Vse, kar moramo, je, da se ga končno naučimo poslušati.

 

 

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
67 shares