Druga stran stresa, Kelly McGONIGAL

Stres ne ubija. Ubija pa prepričanje, da vam stres škoduje.

Takšno je sporočilo knjige, ki na stres pogleda drugače. Zakaj?

Avtorica odkrito pove, da je tudi sama leta predavala o tem, kako je stres ubijalec številka ena in da nam škoduje na več ravneh. Ves čas svojega šolanja je zdravstvena psihologinja poslušala eno in isto: stres je toksičen.

Dolga leta je ljudem prek delavnic, predavanj in svojih knjig prenašala sporočilo: zaradi stresa boste zboleli, stres povečuje nevarnost za vse – od običajnega prehlada do bolezni srca in ožilja, depresije, vseh vrst zasvojenosti. Stres ubija naše možganske celice, naš DNK, zaradi stresa se tudi staramo precej hitreje! Stres je spremenila v sovražnika ter prepričevala ljudi, da morajo narediti vse, da se le izognejo stresu.

In potem se je zgodila šokantna raziskava.

Ki je pokazala, da so visoke stopnje stresa povečale umrljivost za kar 43 odstotkov! Ampak, pazite!

To povečano tveganje se je nanašalo le na tiste ljudi, ki so verjeli, da stres škoduje njihovemu zdravju!

Raziskovalci so tako zaključili, da stres sam po sebi ne ubija, temveč je škodljiva kombinacija stresa in PREPRIČANJA, da je stres škodljiv.

In spet smo tam, pri gospodu celičnemu biologu dr. Brucu Liptonu, ki je že ne vem kdaj trdil, da s svojimi mislimi lahko spreminjamo gene. Torej, da naše prepričanje in percepcija spreminjata gene! Ker je prepričanje filter med okoljem in našo biologijo. Z drugimi besedami: po mnenju dr. Liptona prepričanje nadzoruje gene.

Torej nam avtorica ponuja malce drugačni pogled na stres. V knjigi zapiše, da je prepričanje, da stres ubija, postalo petnajsti glavni vzrok smrti v ZDA.

Vprašanje je: ali je mogoče, da se pri ljudeh, ki verjamejo, da je stres škodljiv, pojavi druga vrsta stresa – taka, ki je po nekem čudnem naključju bolj toksična? Odgovor boste našli v knjigi.

Sama pa bi dodala, iz lastnih izkušenj: ‘Man becomes what he thinks about‘ (človek postane tisto, kar misli), prav tako pa sem prepričana, da nam naše telo veliko prej kot um pove, kaj je za nas dobro in kaj ni. Vse, kar moramo, je, da se ga končno naučimo poslušati.

 

 

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
67 shares