Umetnost dobrega življenja, Rolf Dobelli

Dobro življenje ima veliko opraviti s konstruktivno interpretacijo dejstev.

Na cene v trgovinah ali v restavracijah v mislih vselej prištejem petdeset odstotkov. To je znesek, ki ga moram dejansko odšteti za par čevljev ali morski list po mlinaričino – z vključeno dohodnino. Če steklenica vina stane deset evrov, jih moram zaslužiti petnajst, da si vino lahko privoščim. To je zame dobro mentalno računovodstvo, zato da obvladam svoje izdatke. Hotele najraje plačam v naprej. Tako mi romantičnega konca tedna v Parizu na koncu ne pokvari račun. Pravilo vrhunca in konca Nobelovega nagrajenca Daniela Kahnemana namreč pravi, da se v povezavi s počitnicami spominjamo vrhunca in konca, drugo pa kratko malo pozabimo.«

Kaj pomeni dobro življenje? Kakšno vlogo ima usoda? Kakšno vlogo ima denar? Je dobro življenje stvar načina mišljenja, osebne drže ali gre za konkretno doseganje življenjskih ciljev? Je bolje stremeti k sreči ali se izogibati nesreči?

Odgovori so ponavadi nezadovoljivi, preprosto zato, ker venomer želimo le en način, en odgovor, eno pravilo. To pa v življenju ne obstaja. V tej knjigi nam Dobelli ponuja zbirko mentalnega orodja, ki nam pomaga živeti dobro življenje. Gre za miselne strategije, od antike do danes. Gre za operacijski sistem za življenje. Vsekakor zanimiva knjiga.

 

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
22 shares