“Ljudje smo polni pomanjkljivosti, imamo napake. Popolnost ne obstaja, to je utvara, ki poganja potrošništvo in ubija dušo!”

Ljudje nemalokrat uničujemo sami sebe.

Vendar to sploh ni potrebno. Če ni notranjega sovražnika, nam zelo težko na dolgi rok škoduje kdor koli drug.

Sebe uničujemo, pehamo v bolezen na več načinov. Eden od teh je, da od sebe zahtevamo popolnost, da smo perfekcionistični.

Kaj sta perfekcionizem in popolnost?

Perfekcionizem je neprenehno zahtevanje popolnosti od sebe. Da si uspešen, da si fizično v skladu z normami, da imaš materialne dobrine, skratka, pehanje za uspehom, ki ga definira vsak sam. Pehanje za izjemnimi dosežki, ne glede na vse, kar to prinese. Seveda je to precejkrat povezano z depresijo, tesnobo in motnjami s prehranjevanjem. Zadaj je nezaupanje v sebe, prepričanje, da človek sam po sebi preprosto ni dovolj dober.

Biti popoln je neprenehoma zahtevati od sebe, da si najboljši. Da je tvoje življenje popolno. Popolnost je bežanje in nepriznavanje neuspehov. Človek se jim želi za vsako ceno izogniti, a to ne gre, ker so neuspehi nujni in sestavni del življenja. Omogočajo nam rast in napredek.

V zadnjem času, še posebej v zadnjih tridesetih letih, naj bi po podatkih nekaterih raziskav ta trend naraščal, pri čemer glavni vzroki še niso jasni. Vse bolj se strani nagibajo k temu, da je k zahtevanju popolnosti bistveno doprinesla moderna družba, potrošniški kapitalizem.

Zmagovalci so bojevniki, ki se po vsakem padcu poberejo. Drugih zmagovalcev ni.

Zatorej se ustavi. V redu si. Ne zahtevaj toliko od sebe. Popolnost ne obstaja, ni je, nihče ni popoln, ljudje smo polni napak. Pomembno je, da jih sprejmemo, si jih priznamo. To vse je človek. Bitje z napakami, ki mu marsikdaj ne uspe, čeprav potem v tem neuspehu vidimo, da smo se precej naučili, tako neuspeh postane uspeh. Da smo ga potrebovali, ker so se nam odprle nove perspektive. Življenje je niz dolin in hribov, ovinkov, slepih ulic, vse, kar je je dobro, da res storimo, je to, da se naučimo hoditi, jih zvoziti in ne obstati predolgo v teh slepih ulicah.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://berem.damjanabakaric.com/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.damjanabakaric.com

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
932 shares