Faktografija, Hans Rosling

Ne vem, kako je z vami, vendar sama glede na dogajanje in dejanja v tem svetu, na splošni in mikro ravni vse večkrat vidim slabo in malo manj dobro. Prepričani smo, da mladi s permisivno vzgojo postajajo razvajeni, brez moralnih vrednost, mladi ljudje, ki bodo odrasli v odrasle, ki ne bodo poznali odgovornosti in trdega dela. Če pogledam težave, ki jih imajo moji znanci z najstniki, vidim, oprostite mi, da je to res. In kakšen svet bo potemtakem nastal iz njih? In tako naprej, krog se sklene, človek pa ima v ustih, glavi in srcu zelo grenak okus.

Rosling trdi drugače. Knjiga je podkovana s fakti, odtod naslov Faktografija, to pomeni, da je knjigo zgradil na trdnih dejstvih.

V njej nam razkrije deset nagonov, ki izkrivljajo naš pogled na sodobno družbo in svet, od nagnjenosti po deljenju sveta na dva dela (mi in oni), prek tega, kako spremljamo medije (kjer itak igro vodi ustrahovanje), do tega, kako dojemamo napredek (tehnologija nas uničuje). Pravi, da je naša glavna težava ta, da ne vemo, česa v resnici prav zares ne vemo. Ugibamo na podlagi škodljivih prepričanj in predsodkov, za te pa po pripovedovanju ljudi, ki se ukvarjajo s človeškim vedenjem, že dolgo vemo, da smo jih zelo težko pripravljeni opustiti, četudi prav dobro vemo, da so napačni. Človek je pač tak.

Knjiga kaže, da je svet kljub vsem strahotam, pomanjkljivostim, velikim nepravičnostim, vendarle v boljšem stanju, kot si mislimo.

Smo pripravljeni na fakte?

Več o mojih vsebinah v videih na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše, predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
12 shares