Vso tesnobo v partnerskem odnosu večinoma nosi manj močan partner

Res je. A najprej definirajmo, kaj v tem primeru pomeni biti manj močan. Močan človek je v tem primeru tisti, ki je čustveno odprt toliko, da lahko ostane čustveno odprt zase in za druge v bližnjih odnosih. Ki je asertiven, ve, kje se konča on s svojo mentalnostjo, čustvenostjo, ter ve, kje se začnejo drugi. Torej, čustveno delo opravljam sam, za mene ga ne opravljajo drugi. Sem odgovoren zase, zato se lahko povezujem v kakovostne čustvene odnose z drugimi.

Ko pa človek/partner ni tako močan, tega ni sposoben. Zato bo manj močan partner v partnerskem odnosu zmeraj tisti, ki bo pokasiral vso tesnobo v tem razmerju. Svojo, partnerjevo in skupno, iz razmerja. Gre za to, da bo manj močan partner vedno bolj težil k temu, da ustreže potrebam drugega. Veliko bolj kot drugi partner. In tu ni ravnovesja, tu ni telesne homeostaze, tukaj se preveč bremena nalaga le na enega. Sami odnosi so neuravnoteženi, zato je treba/dobro je, da skrbimo za njihovo uravnoteženost, in to ves čas. Temu sama pravim delo in trud, vsak dan. In žal, večina tega ne zmore. Zato so ljudje nesrečni v svojih partnerskih odnosih, ki so jih čustveno že davno končali, a so še zmeraj skupaj, seveda blazno nesrečni.

Manj močan partner tako potlači svoje čustvene potrebe, ker si bolj kot drugi prizadeva za ravnotežje. Želi imeti in ohraniti ter razviti odnos. Ne zaveda se, da nase nalaga vedno več, medtem ko drugi partner tega niti ne opazi, saj mu je tako udobno. Manj močan partner ima tako neverjetno večje možnosti, da razvije bolezen s fizičnimi simptomi. Če prevedem; zgodi se, da se tesnoba drugega partnerja realizira kot fizični simptom pri drugem, manj močnem partnerju, ki ves čas zanemarja svoje čustvene potrebe.

Stvar je lahko veliko hujša, če je na drugi strani oseba z narcistično motnjo, čustvena manipulacija in ‘gaslighting’. V tem primeru lahko pride do post travmatske stresne motnje, ki se začne po prekinitvi odnosa s takšno osebo. Traja lahko tudi deset let preden dokončno izzveni.

Poskrbimo, da smo asertivni, čustveno odprti zase in za druge ter opravljajmo čustveno delo zase sami. Poskrbimo za svoje čustvene potrebe, če si ne želimo zboleti!

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš.  https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave. In si zvišamo čustveno vibracijo. – Z mislimi. 

Individualni pogovori: info@berem.damjanabakaric.com

Skupine: info@berem.damjanabakaric.com

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
20 shares