Najti se in ostati skupaj, dr. William Glasser in Carleen Glasser

»Že na začetku sva se dogovorila, da bo najina zveza temeljila na kontrolni teoriji. Praviva ji teorija izbire.«

Teorija izbire se je razvila iz ideje, da sami izbiramo svoje vedenje. Razmerja ne uničita nezdružljivost ali pomanjkanje ljubezni. Razmerja uničujemo z destruktivnim vedenjem. Ko si ga enkrat izberemo, je praktično nemogoče, da se destruktivno vedenje ne bi nadaljevalo, partnerja pa sta vse bolj nesrečna. Lažje je izbrati destruktivno vedenje kot pa delati, garati za boljše skupno življenje. Četudi smo na začetku čutili ljubezen in smo se izjemno dobro ujeli, se kaj kmalu med partnerjema pokaže prepad. Z destruktivnim vedenjem si zadajamo rane, zamere, če se ne pogovarjamo o tem, le tlačimo ali pometamo pod preprogo in prepad med nami je vse večji, zdi se nemogoče, in po navadi tudi je, da bi prišli nazaj na tisto začetno raven. Leta minevajo, vse bolj smo nezadovoljni, uteho iščemo v alkoholu, drogi, pretiranemu delu, v skokih čez plot, kjer si le polnimo praznino, ki je zevala v nas že preden smo srečali svojega partnerja, prepad v odnosu pa je vse to še okrepil. Zdi se, da je potrebno vložiti toliko truda, da ne bomo zmogli. Poleg tega pa nam nihče ne zagotavlja, da nam bo skupaj uspelo. Zato gredo mnogi narazen ali pa se trpinčijo v tem peklu ljubezni. Ko začenjamo z nekom znova, po navadi začnemo na isti način, zgodba ima predvidljiv, praktično enak konec.

Potrebno se je ustaviti. Zavrteti film nazaj.

In enkrat za vselej k partnerstvu pristopiti drugače. Z odgovornostjo. Z zavedanjem, da bom moral delati. Z zavedanjem, da je v meni praznina, kup neozdravljenih ran, iz katerih bo bruhalo destruktivno vedenje, če se jih ne bom lotila zdaj. Lotim pa se jih lahko le skupaj s partnerjem. Če sva oba za. In se vsega tega zavedava.

Teorija izbire. Vse je – ODLOČITEV.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš.  https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič

Katalog izdelkov: https://green-joy.si/files/konopljini-izdelki-katalog-2021-05.pdf

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
18 shares