Najti se in ostati skupaj, dr. William Glasser in Carleen Glasser

»Že na začetku sva se dogovorila, da bo najina zveza temeljila na kontrolni teoriji. Praviva ji teorija izbire.«

Teorija izbire se je razvila iz ideje, da sami izbiramo svoje vedenje. Razmerja ne uničita nezdružljivost ali pomanjkanje ljubezni. Razmerja uničujemo z destruktivnim vedenjem. Ko si ga enkrat izberemo, je praktično nemogoče, da se destruktivno vedenje ne bi nadaljevalo, partnerja pa sta vse bolj nesrečna. Lažje je izbrati destruktivno vedenje kot pa delati, garati za boljše skupno življenje. Četudi smo na začetku čutili ljubezen in smo se izjemno dobro ujeli, se kaj kmalu med partnerjema pokaže prepad. Z destruktivnim vedenjem si zadajamo rane, zamere, če se ne pogovarjamo o tem, le tlačimo ali pometamo pod preprogo in prepad med nami je vse večji, zdi se nemogoče, in po navadi tudi je, da bi prišli nazaj na tisto začetno raven. Leta minevajo, vse bolj smo nezadovoljni, uteho iščemo v alkoholu, drogi, pretiranemu delu, v skokih čez plot, kjer si le polnimo praznino, ki je zevala v nas že preden smo srečali svojega partnerja, prepad v odnosu pa je vse to še okrepil. Zdi se, da je potrebno vložiti toliko truda, da ne bomo zmogli. Poleg tega pa nam nihče ne zagotavlja, da nam bo skupaj uspelo. Zato gredo mnogi narazen ali pa se trpinčijo v tem peklu ljubezni. Ko začenjamo z nekom znova, po navadi začnemo na isti način, zgodba ima predvidljiv, praktično enak konec.

Potrebno se je ustaviti. Zavrteti film nazaj.

In enkrat za vselej k partnerstvu pristopiti drugače. Z odgovornostjo. Z zavedanjem, da bom moral delati. Z zavedanjem, da je v meni praznina, kup neozdravljenih ran, iz katerih bo bruhalo destruktivno vedenje, če se jih ne bom lotila zdaj. Lotim pa se jih lahko le skupaj s partnerjem. Če sva oba za. In se vsega tega zavedava.

Teorija izbire. Vse je – ODLOČITEV.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš.  https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič

Katalog izdelkov: https://green-joy.si/files/konopljini-izdelki-katalog-2021-05.pdf

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
18 shares