Je to res to? Perfekcionizem ubija.

Ljudje sebe ubijamo, ker želimo biti popolni, perfektni.

Iz tega se potem rodi le perfekcionizem, ki ubija. Človek je ‘samo’ človek. Živo bitje, ki dela napake. Zatorej od sebe ne zahtevajmo preveč. Ne ‘gonimo’ se čez meje. Vem, kaj se dogaja. Vem. Poganja nas občutek, da nismo dovolj vredni, ker v otroštvu nismo dobili sporočila, da smo vredni.

Poznam razliko med ljudmi, ki so to sporočilo imeli v otroštvu in tistimi, ki ga niso. Razlika je več kot očitna. In če sem sila površinska, lahko to pojasnim tako, da imajo tisti drugi nevroze in veliko čustvenih obtičalosti, ti prvi pa ne. Drugi se srečujejo s prekomernim stresom, utrujenostjo, anksioznostjo, depresijo, panični motnjami, prvi ne, če že, morda zgolj občasno, zaradi kakšnega zunanjega dogodka, ki ga morda v tem hipu ne zmorejo obvladati. In to je bistvena razlika, ki se kaže na vseh ravneh življenja.

Človek, ki je samozavesten, ki ve, da je vreden, ki se spoštuje, ceni, sebe ne bo prignal do prekomernega stresa, utrujenosti, izčrpanosti, izgorelosti. Do sebe ne bo neizprosen, ne bo perfekcionist. Ker pozna sebe, svoje prednosti, morebitne slabosti, skratka loteva se ciljev, ki jih zmore, ki so stvarni v določenem času in na določenem kraju. Zato se ustavimo, poglejmo vase, zadihajmo. Vprašajmo se, kje smo, kaj želimo, smo utrujeni, je to res to, kar želimo? Je v tem smisel? Je to življenje takšno, ki si ga želimo živeti? Kaj nas preganja? Kaj me boli? Ali od sebe zahtevam preveč? Kakšni so moji pogovori s seboj?

Ker, če sami sebi pripovedujemo, da nismo sposobni, vredni, dovolj dobri, mislite, da se iz tega sploh lahko izcimi kaj dobrega, zdravega?

Ne bodimo sami sebi največji sovražnik. Preverimo ta vprašanja, preverimo pogovore s seboj, ugotovimo, kakšna prepričanja o sebi nas vodijo. In jih prevetrimo, izprašajmo, dajmo na ogled sebi. In potem, če je potrebno, jih nadomestimo z drugačnimi, ki temeljijo na ljubezni, sočutju, razumevanju do sebe. Na vsem tistem, česar takrat, ko bi moralo biti, ni bilo. Postanimo sebi najboljši starš. Čas je.

In obljubim, ko človek stori to, sebe ne bo mogel kar tako prignati v brezglavi perfekcionizem, utrujenost, stres, in druge čustvene obtičalosti. Ni šans.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš. Pobrskaj malo nazaj na youtube kanalu. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Inidividualni pogovori, prijava: info@berem.damjanabakaric.com

Damjana Bakarič

Damjana Bakarič,  avtorica uspešnice Na tesnobi in Na boljše, predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
768 shares