Je to res to? Perfekcionizem ubija.

Ljudje sebe ubijamo, ker želimo biti popolni, perfektni.

Iz tega se potem rodi le perfekcionizem, ki ubija. Človek je ‘samo’ človek. Živo bitje, ki dela napake. Zatorej od sebe ne zahtevajmo preveč. Ne ‘gonimo’ se čez meje. Vem, kaj se dogaja. Vem. Poganja nas občutek, da nismo dovolj vredni, ker v otroštvu nismo dobili sporočila, da smo vredni.

Poznam razliko med ljudmi, ki so to sporočilo imeli v otroštvu in tistimi, ki ga niso. Razlika je več kot očitna. In če sem sila površinska, lahko to pojasnim tako, da imajo tisti drugi nevroze in veliko čustvenih obtičalosti, ti prvi pa ne. Drugi se srečujejo s prekomernim stresom, utrujenostjo, anksioznostjo, depresijo, panični motnjami, prvi ne, če že, morda zgolj občasno, zaradi kakšnega zunanjega dogodka, ki ga morda v tem hipu ne zmorejo obvladati. In to je bistvena razlika, ki se kaže na vseh ravneh življenja.

Človek, ki je samozavesten, ki ve, da je vreden, ki se spoštuje, ceni, sebe ne bo prignal do prekomernega stresa, utrujenosti, izčrpanosti, izgorelosti. Do sebe ne bo neizprosen, ne bo perfekcionist. Ker pozna sebe, svoje prednosti, morebitne slabosti, skratka loteva se ciljev, ki jih zmore, ki so stvarni v določenem času in na določenem kraju. Zato se ustavimo, poglejmo vase, zadihajmo. Vprašajmo se, kje smo, kaj želimo, smo utrujeni, je to res to, kar želimo? Je v tem smisel? Je to življenje takšno, ki si ga želimo živeti? Kaj nas preganja? Kaj me boli? Ali od sebe zahtevam preveč? Kakšni so moji pogovori s seboj?

Ker, če sami sebi pripovedujemo, da nismo sposobni, vredni, dovolj dobri, mislite, da se iz tega sploh lahko izcimi kaj dobrega, zdravega?

Ne bodimo sami sebi največji sovražnik. Preverimo ta vprašanja, preverimo pogovore s seboj, ugotovimo, kakšna prepričanja o sebi nas vodijo. In jih prevetrimo, izprašajmo, dajmo na ogled sebi. In potem, če je potrebno, jih nadomestimo z drugačnimi, ki temeljijo na ljubezni, sočutju, razumevanju do sebe. Na vsem tistem, česar takrat, ko bi moralo biti, ni bilo. Postanimo sebi najboljši starš. Čas je.

In obljubim, ko človek stori to, sebe ne bo mogel kar tako prignati v brezglavi perfekcionizem, utrujenost, stres, in druge čustvene obtičalosti. Ni šans.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš. Pobrskaj malo nazaj na youtube kanalu. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Inidividualni pogovori, prijava: info@berem.damjanabakaric.com

Damjana Bakarič

Damjana Bakarič,  avtorica uspešnice Na tesnobi in Na boljše, predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
768 shares