Kako vem, da sem v rokah manipulatorja?

Manipulatorji so premeteni ljudje, ki obvladajo, kako nas prepričati, da z nami nekaj ni v redu. Zaradi njih si ne zaupamo več, smo povsem nesamozavestni, njihove tehnike pa so različne.

Manipulatorja imamo lahko v družini, na delovnem mestu, lahko pa si ga izberemo za partnerja. Kaj počnejo manipulatorji?

  1. Ko mu bomo dejali, da nam kaj ni všeč, ali se bomo želeli pogovoriti, bo stvari vedno obrnil. V vsakem primeru bo krivdo zvalil na nas.
  2. Manipulatorji nas premeteno prepričajo, da je z nami nekaj narobe, da si stvari le domišljamo in velikokrat uporabijo stavek, da se moramo zdraviti. To storijo zmeraj, kadar mi želimo kaj od njih, kar se nanaša na njihovo odgovornost. V angleškem jeziku za to, da začenjamo dvomiti o svoji lastni prisebnosti, imenujemo gaslighting.
  3. Pri njih imamo občutek, da postajamo nori, prenehamo verjeti vase, stopnja samozavesti nam povsem pade, prenehamo si zaupati. Smo na tem, da mislimo, da se nam meša. Ne skrbite, edini, ki je tukaj zares potreben pomoči, je manipulator.
  4. Ko ste na primer z njim v razmerju, mu seveda zaupate, ker postajata intimna. Če mu boste kar koli zaupali, na kar v svoji preteklosti niste najbolj ponosni, bo manipulator to kasneje vedno potegnil ven. S tem vas bo držal, to bodo njegova najmočnejša orodja, da vas drži pri tleh, na dnu, povsem brez lastnega samozaupanja. Ko mu boste na primer dejali, da vam kaj ni všeč pri njegovih dejanjih, bo krivdo obrnil na vas in vam dejal, da se spomnite, kaj ste vi počeli. Torej, vse, kar mu boste najglobje zaupali, bo uporabil zoper vas.
  5. Kadar se zgodi prepir, in vi si želite, da je konstruktiven, pri njem ne gre za to – nikoli. Manipulator vaše besede obrne, in vas prepriča, da ste rekli nekaj, česar niste, tako vas spet pripelje do občutka, da ste nori, da se vam meša. Vse besede obrne in vas tako zmede, da na koncu več ne veste, kdo ste ne kaj ste. Iz vas naredi nekaj, kar vi sploh niste. Najhuje pa je, da mu vi začenjate verjeti.
  6. Manipulatorja vi ne zanimate. Ravno tako ga ne zanimajo vaša čustva. Pomemben je le on in njegov ranjeni, disfunkcionalni ego, ki mu narekuje življenje.
  7. Nemalokrat manipulator, če ne doseže svojega, uporablja maščevanje. Za vsako stvar, ki jo naredite po svoje, če to ob njem vendarle zmorete, vas kaznuje. In vas s tem stiska v kot ter počasi ubija.

Če ste v razmerju s takšnim človekom, po navadi so to tudi patološki narcisi, je najbolj zdravo za vas, da razmerje končate. Manipulatorji se ne spreminjajo.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš.  https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Individualni pogovori: info@berem.damjanabakaric.com

Damjana Bakarič

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
61 shares