Najsrečnejši ljudje so zmeraj asertivni

Kaj je asertivnost?

Asertiven človek je samozavesten človek, ki spoštuje sebe in se ceni. Je neomajen, je odločen in nepopustljiv. Hkrati je sočuten in razumevajoč do drugih ljudi, empatičen. Pomemben je sam sebi in pomembni so mu drugi, ve, kdo je, torej dobro pozna lastno vrednost, svoje prednosti, svoje talente, ki jih razvija. Mar mu je za svoje zdravje in zdravje drugih. Je sposoben prepoznavati svoja čustva in čustva drugih, z drugimi zelo jasno komunicira. Vedno zavzema dvosmerno komunikacijo, kjer je njegov namen ta, da s sogovornikom doseže nekaj dobrega, da se sporazume, da se razumeta s spoštovanjem in da oba nekaj pridobita.

Nujna komunikacijska veščina za vodje, šefe, direktorje, za partnerje, starše. V podjetjih, doma in med prijatelji.

Nujna komunikacijska veščina za čas, v katerem smo prav sedaj. Ko ne vemo, kaj je prav in kaj ni. Sledimo sebi, intuiciji, in se naučimo asertivnosti. 

Zakaj?

Ljudje, ki so asertivni, so manj anksiozni, manj pod stresom, ker ga lažje premagujejo, manj depresivni. Asertivnost je povezana z visoko stopnjo samozavesti, s samospoštovanjem.

Asertiven človek, kljub temu, da je odločen in nepopustljiv, v komunikaciji z drugimi nima namenov, da bi razvrednotil ali ponižal drugega človeka. Stremi k odnosom, kjer vsi nekaj pridobijo, zavzema se za odkritost in iskrenost z vzajemnim spoštovanjem. Je pošten človek, ki na sebe in na svet ne glede na vse, kar se mu dogaja, gleda pozitivno. Pozna svoje pravice, se trudi in zavzema za njih ter ne dovoli, da bi ga kdor koli ponižal (neomajnost, odločnost, nepopustljivost).

Asertivni ljudje znajo jasno izraziti, kje so njihove meje, in kje so meje drugih.

Predlagam, da se vsi učimo asertivnosti. Prepričana sem, da bi v tem primeru krepili dober odnos s seboj, z drugimi ter svetom. Kar pa je ključno za dobro in zdravo življenje nas samih in vseh drugih.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš.  https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič

Individualni pogovori, piši na: info@berem.si

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
34 shares