Brez strahov si bolj zdrav!

Um vlada našemu telesu.

Gre za najosnovnejšo resnico, ki jo vemo o procesu življenja, vendar jo biologija in medicina še zmeraj zanemarjata.

Za vsakim stresom je strah ali sram, večinoma oba. Dokazano je, če je človek precej časa pod stresom, izgublja svoje sposobnosti, manj lahko da sebi in življenju, po nekaterih raziskavah se obnaša manj pametno, ker ne zmore več osnovnih procesov razmišljanja.

Zatorej je vsakršen strah, ki ni povezan z dejansko grožnjo, objektivno grožnjo, večinoma odveč. Dejstvo je, da nas preganjajo strahovi, ljudem strahovi vodijo življenja. Pri tem mislim na namišljene, lažne strahove. Prvemu, kadar je naš prijatelj,  pravim resnični strah. Tega potrebujemo; na primer, če bi hodili po robu avtoceste, nad previsom, če bi vozili vzvratno po avtocesti ali delali karkoli resnično nevarnega do sebe ali drugih, je ta strah nujen, utemeljen, saj nas varuje.

Ljudje se pa se pogosto podredimo lažnemu strahu in to vselej takrat, kadar nismo v stiku s seboj in ko si ne zaupamo. Lažni strahovi nas lahko privedejo do bolezni, dokazano je, da ne le do tesnobe, paničnih napadov, depresije, panične motnje, temveč tudi do srčnega napada. Dolg psihološki stres, ki ga poganjajo fobije, strahovi, lahko privedejo do zaustavitve srca. Prav v tem času velike plandemije strokovnjaki opozarjajo na ‘broken heart’ sindrom ali sindrom zlomljenega srca.

Zato je tako pomembno, da delamo na svojem strahu. Da pogledamo vase, v vse strahove in rane ter se soočimo z njimi. Velikanske količine adrenalina, ki se sproščajo ob nenehnem strahu, sramu in stresu, telesu škodujejo, ker preprosto nismo bili narejeni za tolikšen stres in strah ter toliko situacij ‘zbeži ali se bori’. V modernem življenju je tega preveč. Predvsem pa so obdobja takšnega strahu in stresa predolga.

Imamo samo ta trenutek, osredinimo se v njem, odmislimo lažne strahove. Zaupajmo sebi, krepimo odnos do sebe, ravno tako samozavest, ki je nikoli ni preveč.

Zaradi strahu izgubljamo možnosti za odnose, se odrekamo ljubezni. Izgubljamo možnosti za zadovoljstvo, zdravje in rast. Življenje je prelepo in prekratko. Objem namesto obrambe.

Kajti strah ima nasprotje, to je ljubezen. Delovanje iz uma je strah, delovanje iz srca, ki ima najmočnejše elektromagnetno valovanje, pa je ljubezen. In ko brišemo strah, krepimo ljubezen.

Pomagajo meditacija, čuječnost, narava.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš.  https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič

Individualni pogovori: info@berem.si

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
508 shares