Niso vse bitke vredne naše energije, zato jih je modro izbirati

V življenju imamo več področij, na katerih se uveljavljamo.

In nemalokrat se zgodi, da si človek naloži več, kot pa je v resnici sposoben prenesti.

Zato moder človek, ki mu je mar zase, izbira. Tam, kjer imamo opravka z ljudmi, ki nas nikdar niso spoštovali, ali ničesar storili za skupno dobro in skupno dobro komunikacijo, je dobro varčevati z energijo. Da, da. So situacije in okolja, kjer nas ne vidijo, ne slišijo in kjer pojma nimajo, kdo smo. Tudi družine so takšne. Tisti, ki bi se morali najbolj medsebojno podpirati, si kopljejo najgloblje jame. Vendar to ni naš problem, če poznamo svojo vrednost. Ne more biti. Človeka, ki resnično pozna svojo vrednost, se spoštuje in se ima rad, nihče ne more pripeljati v takšno situacijo. Ker si ne bo dovolil.

Veliko ljudi je nagnjenih k temu, da so ustrežljivci. Vse to sega v otroštvo, a za zdaj pustimo to. Iz tega, da je nekdo ustrežljiv in ne zna biti asertiven, se lahko razvije anksioznost ali depresija. Ljudje, ki so naučeni in imajo v sebi imperativ, da morajo ustreči, da dobijo naklonjenost ali ljubezen, so nezavedno ali zavedno vodeni z idejo, da morajo zmeraj vse urediti prav oni, kar pomeni, da za vse prevzemajo odgovornost, tudi tisto, ki bi jo morali drugi, dvomijo vase, imajo precejšnje občutke krivde, ki seveda ni na mestu, ki se venomer skušajo dokazovati, saj imajo občutek, da niso vredni – ti ponavadi bijejo preveč bitk, da bi dokazali, da so vredni. Samo za to gre.

Življenje je kratko, zahteva nas celega in osredotočenega. Nemogoče je biti vse, nemogoče je biti ‘superwoman’ ali ‘superman’. Čeprav poznam nekaj takšnih. Zato izbirajmo modro.

Kako?

Naredimo si načrt, še prej si postavimo cilje. Napišimo si, kdo so naši najpomembnejši ljudje, najpomembnejše situacije. Sledimo temu in v vseh teh situacijah poskusimo dati vse od sebe.  Ostalo pozabimo. Ni pomembno. Poskrbimo zase in za osebe, ki so od nas morda odvisne ter za tiste, ki jih imamo radi in kjer prevladujejo konstruktivni odnosi. Nismo ‘superljudje’ in ne smemo si dovoliti, da se sesujemo. Izbirajmo modro in dobro.  Odločajmo se za kakovost in ne kvantiteto.

Prenehajmo prevzemati odgovornost za druge odrasle, ker s tem bomo izčrpali sebe. Človek se nevede pripelje na rob, ker pozna le takšen način delovanja. Treba je spremeniti navade, vzorce, prepričanja in misli. Postati moramo drug človek. To je mogoče.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš.  https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Individualni pogovori: info@berem.damjanabakaric.com

Damjana Bakarič

Tags: carosuel small

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
71 shares