Vsi smo čustveno poškodovani. Zato bodimo prijazni drug do drugega.

Tako morda niti ni tako neumno, ko se z nekom spoznavamo, da ne skrivamo, kje imamo manke, česa nismo še predelali in na katerem področju smo morda še malo zeleni. Na ta način si bomo prihranili veliko časa. Poleg tega; mar mislimo ali celo pričakujemo, da bomo z maskami pritegnili ljudi, ki jih želimo? Zato pa jih ne pritegnemo – ker se delamo, da smo nekdo drug!

Ker pa je družba, v kateri živimo in jo seveda oblikujemo prav mi, licemerska, nas to pravzaprav sili v to, da kažemo, kako brezhibni in popolni smo. Sami sebi kopljemo jamo na vseh področjih. Pomislite, koliko časa bi prihranili, če bi drug drugemu že takoj povedali: “Poslušaj, jaz imam težave tule in tule, upam, da bom s tabo lahko to premagal in postal boljši človek.” “Občasno sem preveč ljubosumen, menim, da zaradi slabe samopodobe, zaradi neupoštevanja mojih čustev, ko sem bil še otrok, sem izjemno občutljiv pri tem, ali me parter posluša ali ne – nenormalno.” “Okej, hvala za to. Jaz imam probleme z zaupanjem, predvsem na začetku, zato bom verjetno noro težila, vendar če ne boš bežal in se boš raje pogovoril z mano, bom odnehala in premagala tudi to. Včasih me kar odnese, ko imam odprte tri fronte in se kar umaknem/distanciram od človeka, namesto, da bi težavo rešila takoj.” Ali pa: “Ne prenesem, da me ima moški za kuharico in da povsem samoumevno jemlje to, da je čistoča stanovanja, pranje cunj in kuhanje moja domena, le zato, ker on zasluži trikrat več.”

Kaj je torej ljubezen med dvema; kako lahko ljubezenski odnos uspe? Osebno menim, kar je videti tudi v mojih videih na kanalu Youtube, da predvsem to, da izmenjujeva vlogi učitelja in učenca. Ker sva oba polna napak in sva nepopolna, poškodovana in disfunkcionalna, si stojiva ob strani, ko razrešujeva svoje manke iz otroštva. Hec partnerskih odnosov je ravno v tem, da so polja za razreševanje nezadovoljenih čustvenih potreb iz otroštva, prvih travmatičnih spominov ali ran. Za to gre. Da te nekaj naučim, in seveda ti mene, da lahko napredujeva, se razvijava in sva boljša človeka kot sva bila včeraj. A vsak od naju se rešuje sam. Seveda pa pri tem ne gre pozabiti na užitek, radost, humor. Če vse to delava skupaj s temi sestavinami, sva zmagovalca.

Drug z drugim ravnajmo sočutno …

Zato drug z drugim delajmo s sočutjem, pozornostjo, mehkobo. Da bi svojega partnerja nekaj naučili ali on nas, bomo to lahko dosegli le z veliko poslušanja, razumevanja, sočutja, spoštovanja.

Ko si vse to enkrat priznamo, nam pri izgrajevanju dolgoročnega razmerja skoraj ne more spodleteti. Kmalu bo prišel nov izziv: kam je izginila strast, če te ljubim? A o tem drugič.

Pa srečno., dragi moji. Naj vam uspe! 🙂

Damjana Bakarič

Individualni pogovori: info@damjanabakaric.com

SREČAJ ME dogodki za samske moške in ženske tukaj.

Delavnica o odnosih tukaj.

Kaj delam za vas tukaj.

Video treningi za boljše življenje so tukaj. Več kot 500 videov na enem mestu.

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
377 shares