6 značilnosti zdravih družin

Vem, da komaj čakate. Tudi jaz sem.

Mar ni zanimivo, da se strokovnjaki ves čas ukvarjajo s patološkimi družinami, sama jim pravim, da so bolj ali manj disfunkcionalne, skupaj pa nas je okoli 95 odstotkov. Kaj? O, ja. Namesto da bi raje preučevali zdrave družine ter organizirali sisteme in treninge, kako naj vsi ostali pridemo do tja. No, to delam sama na teh straneh, na katerih ste ravnokar, mojo vsebino pa delim še na facebook omrežju ter na youtube kanalu, instagram profilu in na tiktok omrežju. Povsod me lahko najdete pod imenom damjanabakaric. Normalnih družin, to so tiste na sredini, med obema skrajnostima, torej med najbolj zdravimi in najbolj disfunkcionalnimi, pa je seveda največ.

Značilnosti zdravih družin

  1. Ljudje iz zdravih družin so pozitivno in prijazno naravnani. Pa ne lažno. Taki so ne glede na izid, niso prijazni in pozitivni zato, da nekaj od nekoga pridobijo kakor manipulira večina ljudi, ki so na primer ustrežljivci. Ne, ti ljudje se ne bodo zrušili, ko bo nekdo do njih neprijazen. Mislili si bodo, v stiski je, poskušali bodo še enkrat, potem pa bodo prijazni do drugih še naprej. Ne bojijo se, da bo dobrote, prijaznosti, ljubezni, ki jo namenjajo drugim, kdaj zmanjkalo. Zato dajejo.
  2. Imajo izjemno stopnjo čustvene neodvisnosti. ljubezen definirajo povsem drugače kot ostali. Zmorejo začutiti globoko intimnost z nekom, vendar znajo uživati tudi v ločenosti. Pogrešajo človeka, a z veseljem živijo, ko tega človeka v bližini. Uspešno krmarijo med bližino in ločenostjo.
  3. V sistemu njihove družine starša zgradita močno povezanost/koalicijo/sodelovanje/tim, ki je sposobna uveljavljati svoje odločitve, hkrati pa se pred vsako od njih posvetujeta s svojimi otroki. Vendar onadva sprejmeta odločitev. Tako ohranjata avtoriteto. Zanimivo je, da jima otroci brez večjih težav sledijo. Otroci starševske koalicije v tej družini ne zmorejo sesuti, kar je za otroke izredno olajšanje in pomeni največjo stopnjo varnosti.
  4. V družini poteka odprta komunikacija, kjer je dovoljeno izražanje vseh članov, ravno tako so dovoljena vsa čustva. Tudi t. i. ‘slaba’, kot so jeza, prezir, ljubosumje, zavist, in tako naprej. Ne prenarejajo se, da teh čustev ni in ta čustva niso prepovedana. Posamezniki družine so lahko to, kar so. Prav to, da so vsa čustva dovoljena, jim daje občutek svobode in zato je veliko prostora za sproščenost in zabavo. Dobre volje. Drug z drugim so iskreni, odkriti in neposredni. Sprejemajo se. So to, kar so, a pazijo na meje drugega. Na zunaj je njihova komunikacija videti hrupna in kaotična, zaključujejo stavke drug drugemu, to pa zato, ker se tako dobro poznajo, ker so ves čas odkriti drug z drugim. Od zunaj so videti kaotično in hrupno. Vse to je dovoljeno, ker si zaupajo.
  5. Svet vidijo zelo jasno, kar pomeni (izhaja iz 4. točke), da so sposobni sprejeti vsa svoja čustva (tudi ‘slaba’) in jim jih zato ni potrebno projicirati na druge in navzven v svet. Svoje breme znajo prenašati, ne odlagajo ga na druge ljudi, kar počne večina ljudi.
  6. Ti ljudje se znajo neverjetno dobro spopadati s spremembami, ki bi večino ljudi sesule do prafaktorjev. Saj imajo izjemno čustveno podporo drugih članov družine.

Pomembno je, da stremimo k temu, kajti tako si olajšamo odnose, polepšamo življenje. Ni ga lepšega kot se sprejeti z vsem kar si, sprejeti druge, saj vemo, da smo vsi ljudje dobri in slabi, se izražati odkrito, iskreno svobodno, paziti na meje drugih ter si dajati čustveno oporo.

Želim vam, da dobro trenirate vse te lastnosti. Vsak dan.

Damjana Bakarič

Pogovori 1 na 1, piši mi na: info@damjanabakaric.com

SREČAJ ME dogodki za samske moške in ženske tukaj.

Dogodek: SRČNE DEBATE/DELAVNICE o partnerskih odnosih tukaj.

Delavnica o odnosih tukaj.

Kaj delam za vas tukaj.

Video treningi za boljše življenje so tukaj. Več kot 500 videov na enem mestu.

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post
192 shares