6 značilnosti zdravih družin

Strokovnjaki menijo, da je t. i. zdravih družin okoli 4 do 5 odstotkov. Ostali smo porazdeljeni v povprečne in manj zdrave družine.

Značilnosti zdravih družin

  1. Ljudje iz zdravih družin so pozitivno in prijazno naravnani. Pa ne lažno. Taki so ne glede na izid, niso prijazni in pozitivni zato, da nekaj od nekoga pridobijo, temveč so prijazni, ker taki pač so. Ti ljudje se ne bodo zrušili, ko bo nekdo na njihovo prijaznost odreagiral zaprto, nejevoljno ali celo neprijazno. Mislili si bodo, v stiski je, poskušali bodo še enkrat, potem pa tega človeku ne bodo zamerili, še naprej bodo prijazni do drugih. Ne bojijo se, da bo dobrote, prijaznosti, ljubezni, ki jo namenjajo drugim, kdaj zmanjkalo. Zato dajejo.
  2. Imajo izjemno stopnjo čustvene neodvisnosti. Ljubezen definirajo povsem drugače kot ostali. Zmorejo začutiti globoko intimnost z nekom, vendar znajo uživati tudi v ločenosti od tega človeka. Sicer pogrešajo človeka kot vsi ostali ljudje, vendar z veseljem živijo tudi, ko tega človeka v bližini. Uspešno krmarijo med bližino in ločenostjo.
  3. V sistemu njihove družine starša zgradita močno povezanost/koalicijo/sodelovanje/tim, ki je sposobna uveljavljati svoje odločitve, hkrati pa se pred vsako od njih posvetujeta s svojimi otroki. Vendar onadva sprejmeta odločitev. Tako ohranjata avtoriteto. Zanimivo je, da jima otroci brez večjih težav sledijo. Otroci te starševske koalicije v tej družini ne zmorejo sesuti, kar je za otroke izredno olajšanje in pomeni največjo stopnjo varnosti.
  4. V družini poteka odprta komunikacija, kjer se lahko izražajo vsi člani družine, ravno tako so dovoljena vsa njihova čustva. Tudi t. i. ‘slaba ‘, čustva, kot so jeza, prezir, ljubosumje, zavist … Člani teh družin se ne prenarejajo, da teh čustev ni in ta čustva niso prepovedana. Posamezniki družine so lahko to kar so. Prav to, da so vsa čustva dovoljena, jim daje občutek svobode in zato je veliko prostora za sproščenost in zabavo. Veliko dobre volje. Drug z drugim so iskreni, odkriti in neposredni. Sprejemajo se. So to, kar so, a pazijo na meje drugega. Na zunaj je njihova komunikacija videti hrupna in kaotična, zaključujejo stavke drug drugemu, to pa zato, ker se tako dobro poznajo, ker so ves čas odkriti drug z drugim. Od zunaj so videti kaotično in hrupno. Vse to je dovoljeno, ker si zaupajo.
  5. Svet vidijo zelo jasno, kar pomeni (izhaja iz 4. točke), da so sposobni sprejeti vsa svoja čustva (tudi ‘slaba’) in jim zato ni potrebno slabih čustev projicirati na druge in navzven v svet. Svoje breme znajo prenašati, ne odlagajo ga na druge ljudi, kar počne veliko ljudi.
  6. Ti ljudje se znajo neverjetno dobro spopadati s spremembami, ki bi večino ljudi sesule do prafaktorjev. To pa zato, ker imajo izjemno čustveno podporo drugih članov družine. poleg tega pa imajo izredno čustveno oporo, ki jo črpajo iz transcedentalnega vrednostnega sistema.

Pomembno je, da stremimo k temu, kajti tako si olajšamo odnose, polepšamo življenje. Ni ga lepšega kot se sprejeti z vsem kar si, sprejeti druge, saj vemo, da smo vsi ljudje dobri in slabi, se izražati odkrito, iskreno svobodno ter paziti na meje drugih in si dajati čustveno oporo.

Želim nam, da dobro treniramo vse te lastnosti. Vsak dan.

Damjana Bakarič

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
211 shares