Bog pomagaj otroku, Toni Morrison

Hladna mati nikoli ne bo drugačna.

Bride ima vse. Vsaj to bi si mislil nekdo, ki ni sposoben globje razmišljati, nekdo, ki ne vidi prav veliko. Je lepa, pametna, sposobna. Ravnokar je ustvarila svojo lastno linijo v kozmetičnem podjetju. Pravzaprav je s svojo črno poltjo in belimi oblekami osupljivo lepa. Magična. Življenje teče.

“Ti nisi ženska, kakršno hočem.”

S temi besedami jo zapusti njen fant Booker. Pa tako lepo sta se imela. Bride ne more razumeti. Dobro, lepo na površinski ravni, ker do pravega razcveta odnosa sploh ni moglo priti, saj sta ju omejevala neskončen strah in nezaupanje z obeh strani. Vednar se čuti, da zadaj nekaj je. Da je morda vredno. In če je kanček možnosti za resnično ljubezen, potem greš za tem.

V istem času izpustijo iz zapora kaznjenko Sofio, ki je bila obsojena spolne zlorabe. Bride je bila ključna priča, saj je kot deklica s svojim prstom dala piko na i, ko je pokazala v smeri Sofie. Vendar je bilo vredno. Mama se je je od tistega dne dotikala. In deklica Bride bi za to naredila vse. Zdaj Bride čaka pred zaporom. Da se ji odkupi. Zaradi občutka krivde. A namesto tega skoraj izgubi življenje.

Dva dogodka zaradi katerih obrne hrbet svojemu življenju.

Mora izvedeti, zakaj jo je zapustil, zato gre za njim. Lažnivi svet še bolj lažnivih prijateljev zapusti za seboj. Ne pojasnjuje. Vmes se ji domnevna prijateljica polasti položaja v podjetju. Tudi prav.

Kam vodi materinska hladnost? Kaj vse je odrasel, ki je kot otrok bil zavržen in neljubljen, pripravljen storiti za kanček ljubezni in priznanja, da je vreden, da nekaj pomeni. Njegovo življenje mine v tem znamenju. V znamenju materine zavrženosti. Ne, nekatere matere se ne spremenijo nikoli. Pozabite.

Najde ga. In na poti iskanja spozna prijateljico. Pravega človeka. Ko sta si z Bookerjem pripravljena priznati resnico, začutita, da se lahko sprostita. Da sta varna drug z drugim. Da se ne potrebujeta bati, bojevati, ubiti. Temveč, da si lahko ustvarita varen odnos, v katerem zasije ljubezen.

Mati Sweetness je prepričana, da je vse življenje delala prav, ko je bila do hčere kruta. Pač, ni se je mogla dotikati, če je bila tako preklemansko črna! Veste, kaj je to pomenilo takrat? Če si bil tako črn kot Bride, si si zaslužil, da te zbrcajo, poteptajo in zavržejo. Tudi oče ju je pustil. Mamo in to svojo črno hči.

Knjiga, ki da misliti. Ki da slutiti, kaj je travma. In ki da zelo dobro vedeti, kaj je zlobna mati, ki ni sposobna nikakršne ljubezni.

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
113 shares