Metoda Wima Hofa – Wim Hof

Spremenimo lahko svojo usodo – in se vrnemo k svoji duši. K sebi. Kajti večina ljudi čuti, da se je na tej poti življenja izgubila.

Sama WHM poznam že dobro leto, saj me je z njo seznanil moj fant Manuel, ki je bil na enotedenskih počitnicah z WH na Poljskem. Od tam mi je celo nekajkrat telefoniral in pripovedoval o dogajanju na počitnicah, skupaj sva se celo leto tudi kopala v mrzlih jezerih. Najprej tako, da sem ga le snemala in opazovala, potem pa sem brez Manuela v mrzlem izviru zaplavala še sama. Vseskozi sem vedela, da bom enkrat šla v mrzlo vodo, ki je takrat imela 6,8 stopinj Celzija, tudi sama. Trajalo je leto dni, da sem zaplavala v mrzlem izviru. Pred tem sem že leto dni tuširala z mrzlo vodo, a ta izkušnja je bila čisto nekaj drugega. Naj povem, da sem zmrzljiv človek, ki se, kadar ga zebe, vedno potolaži z vročim tušem.

Za mene je bilo plavanje v mrzlem izviru ena najboljših izkušenj, ki sem jih doživela. Um sem popolnoma spraznila, telo pa je bilo spokojno. Imela sem občutek najboljše naravne omamljenosti, ki je izvirala iz spokojnosti. Popolni reset uma in telesa … užitek. Praznost v najboljšem pomenu. Nobene teže, vse je bilo lahkotno, tekoče … prepojeno z ljubeznijo … Povezava z dušo in njo, naravo.

Po vseh videih in intervjujih ter spoznavanju WHM sem končno dobila v roke še njegovo knjigo, ki je sedaj prevedena tudi v slovenski jezik. Knjiga je povsem nekaj drugega.

WH me skozi knjigo nagovarja, moje najglobje dele, in moram priznati, da sem njegovo sporočilo skozi knjigo začutila najbolje.

WHM

Je osnovana na treh stebrih: izpostavljanju mrazu, dihanju in moči uma. WH je dokazal, da en hladen tuš na dan prežene vsakega zdravnika stran, ko je sodeloval z znanstveniki, ki so skupaj z njim dokazali, da je mogoče tisto, kar je doslej veljajo za nemogoče. Izpostavljanje mrazu vsak dan, za začetek je dovolj 30 sekundno tuširanje z mrzlo vodo, ki ga vsak dan podaljšujemo. Deluje protivnetno, pomaga pri hujšanju, stresu in tesnobi. Gre za neke vrste meditacijo. Njegovo dihanje, 40 ponovitev v 4 krogih, vmes pa zadržujemo sapo za 2 minuti, ki ji dodamo še zadržanje diha za 15 sekund, izboljšuje biokemijo telesa. Toliko na kratko. Izpostavljanje mrazu je mogoče tudi v mrzlih kopelih doma ali zunaj, ali pa hoja na goro pozimi v samih kratkih hlačah.

Ledeni človek iz Čudežnega dečka

Wimovo življenje me je navdušilo, osupnilo in privabilo solze v oči. Že njegovo rojstvo je bilo nenavadno, ko so ga v trebuhu matere skoraj pozabili, saj je bil drugi od dvojčkov, v bolnišnici pa so mislili, da je Andre (dvojček) edini. Kasneje se ni mogel izogniti družinski tragediji, ko se je njegova žena zaradi depresije odločila za samomor, pred tem pa poljubila vse njune štiri otroke v slovo. Že kot otrok ga je mraz nagovarjal, dvakrat, enkrat pri sedmih in drugič pri enajstih letih, se je podhladil, ker ga je tako privlačil mraz. Obakrat je končal v bolnišnici, vendar s ga rešili. Gre za iskanje moškega, iskanje globine, ki jo imamo v sebi, v svoji duši, pa tako velikokrat iščemo zunaj sebe. Gre za najlepše globine, ki so v nas, in s pomočjo katerih lahko zaužijemo življenje tako, da smo srečni. Vsi iščemo. A tisto, kar iščemo, je v nas. Je ljubezen, je naša duša, je povezanost z naravo. Je globina, ki ji ni mar za materialno. Je tisto, ki nam edino prinaša srečo. In je iskanje lastnega zaupanja vase, da zmoremo. Da za svoje dobre počutje ne rabimo farmacije temveč le dih, ki je globoko povezan z našo dušo. Ter zaupanje vase in v svoj um.

Za vse, ki se spogledujete s tuširanjem ali kopanjem v mrzli vodi ter globokim dihanjem. Vse troje prakticiram in moje počutje ob tem in po tem, je … noro dobro.

Knjiga je odlična, zelo priporočam.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš.  https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič

Tags: carosuel

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
102 shares