Resnična ljubezen, Thich Nhat Hanh

“V budizmu poznamo štiri elemente resnične ljubezni.”

Prvi element je maitri, kar pomeni ljubeča prijaznost ali dobrohotnost.

Za pravilno ljubezen se je potrebno uriti, meni Thich. Zato moramo vaditi globoke vpoglede v osebe, ki jih imamo radi. Če jih ne razumemo, jih ne moremo ljubiti. Razumevanje pa je bistvo ljubezni. Če na primer mož ne razume ženinih najglobjih skrbi, je ne zmore ljubiti. Ker ne razume njenega trpljenja. In zato je ne bo zmogel ustrezno ljubiti.

Kaj moramo potemtakem narediti, da bi razumeli osebo, ki jo ljubimo?

Imeti moramo čas, vaditi moramo globok vpogled, tako da osebo resnično vidimo. Biti moramo navzoči, pozorni, moramo opazovati, moramo gledati globoko.

Drugi element resnične ljubezni je sočutje, karuna. To ni le želja, da bi drugi osebi olajšali bolečino, temveč je sposobnost, da to zares tudi naredimo.

Tretji element je radost, mudita.

Zapomnite si – če v ljubezni ni radosti, potem to ni resnična ljubezen.

Če ves čas trpite, jočete in ljubljeno osebo spravljate v jok, to ne le , da ni resnična ljubezen, temveč je njeno pravo nasprotje.

Četrti element je upekša, umirjenost ali svoboda. V resnični ljubezni smo osvobojeni. Ko ljubimo, ljubljeno osebo osvobodimo. Če je ravno obratno, potem to ni resnična ljubezen.

Po vseh teh preprostih elementih hitro vidimo, da večina odnosov, ki jih imamo sami za ljubezenske, to sploh niso. Še huje; veliko teh odnosov je pravo nasprotje kakršni koli ljubezni.

Thich Nhat Hanh je budistični menih in pisec, mojster zena, in vodja delegacije budistov pri pariških mirovnih pogajanjih. Meni, da je resnična ljubezen predvsem biti navzoč in se zavedati navzočnosti drugega. In le kdor živi dovolj pozorno, ve, kaj se dogaja okoli njega, in lahko namerno ustvarja svojo srečo. Bralcu pokaže pot, ki ga lahko pripelje do občutenja osrečujoče ljubezni.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://berem.damjanabakaric.com/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.damjanabakaric.com

ZOOM skupine/delavnice/debate kmalu. Vsak četrtek ob 18:00 do 19:20. Prijave na mejl: info@berem.damjanabakaric.com, po plačilu dobite povezavo in geslo. Zakaj? Ker z mano ne izgubljate časa.

Moj profil in delo ter ugodnosti zdaj tudi na Patreonu, kjer me lahko podpreš. https://www.patreon.com/DamjanaBakaric

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
186 shares