Katero igro igraš? – Dr. Eric Berne

Temeljna knjiga o psiholoških igrah v medčloveških odnosih

Bojim se, da bi dr. Eric Berne, oče transakcijske analize, danes dejal, da večina interakcij v javnem prostoru poteka iz Otroka in ne iz Odraslega. Kar je, sila milo rečeno, zaskrbljujoče. Zloba nekaterih ljudi je tako očitna, da preprosto ne moremo spregledati, kako uživajo ob ustrahovanju. Če imate malo smisla za psihologijo, ne, dovolj so že dober občutek in senzorji, boste videli, da jih je v našem prostoru precej, ki dobesedno uživajo v ustrahovanju ljudi. Poslušajte izjave, glas, sploh ni potrebno, da jih gledate. Vrhunska knjiga za vse, ki želite vedeti, zakaj ne znamo komunicirati, zakaj se ne razumemo, in kaj lahko storimo, da se začnemo razumeti.

Bernov cilj pri vsem njegovem delu je najverjetneje bil med drugim tudi ta, da bi vsi ljudje nekako prišli do ideje, ki bi nas vodila skozi komunikacijske procese in s tem odnose z drugimi. Gre za “Jaz sem v redu in ti si v redu” idejo. Brez križnih in dvojnih interakcij, ki zapirajo pot k razumevanju, spontanosti in intimnosti.

To je knjiga za vse, ki želite razumeti, zakaj se ne razumemo, in kaj se zgodi takrat, ko se slišimo, razumemo in delujemo iz Odraslega v sebi. In kaj pomeni, če delujemo iz Otroka ali Starša. Šele s to knjigo nam bo zares jasno, kako kompleksno je naše delovanje in kako večino časa nimamo nadzora nad procesi, ki se dogajajo znotraj nas. Šele ko začnemo razmišljati, da imamo tudi sami na primer precej sekundarnih koristi, ko vztrajamo v strupenem razmerju, le zato, ker sledimo svojim prepričanjem in stališčem, ki smo jih zavzeli nekje med prvim in sedmim letom – bo to najprej šok, potem pa bomo lahko zavihali rokave in se opazovali ter popravljali svoje delovanje in reakcije.

Nujna knjiga za vse, ki želite poznati vse skrivnosti zavednih in nezavednih (te šele vodijo naše življenje) iger, ki jih igramo vsi.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš.  https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič

Tags: carusel

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
1 share