Katero igro igraš? – Dr. Eric Berne

Temeljna knjiga o psiholoških igrah v medčloveških odnosih

Bojim se, da bi dr. Eric Berne, oče transakcijske analize, danes dejal, da večina interakcij v javnem prostoru poteka iz Otroka in ne iz Odraslega. Kar je, sila milo rečeno, zaskrbljujoče. Zloba nekaterih ljudi je tako očitna, da preprosto ne moremo spregledati, kako uživajo ob ustrahovanju. Če imate malo smisla za psihologijo, ne, dovolj so že dober občutek in senzorji, boste videli, da jih je v našem prostoru precej, ki dobesedno uživajo v ustrahovanju ljudi. Poslušajte izjave, glas, sploh ni potrebno, da jih gledate. Vrhunska knjiga za vse, ki želite vedeti, zakaj ne znamo komunicirati, zakaj se ne razumemo, in kaj lahko storimo, da se začnemo razumeti.

Bernov cilj pri vsem njegovem delu je najverjetneje bil med drugim tudi ta, da bi vsi ljudje nekako prišli do ideje, ki bi nas vodila skozi komunikacijske procese in s tem odnose z drugimi. Gre za “Jaz sem v redu in ti si v redu” idejo. Brez križnih in dvojnih interakcij, ki zapirajo pot k razumevanju, spontanosti in intimnosti.

To je knjiga za vse, ki želite razumeti, zakaj se ne razumemo, in kaj se zgodi takrat, ko se slišimo, razumemo in delujemo iz Odraslega v sebi. In kaj pomeni, če delujemo iz Otroka ali Starša. Šele s to knjigo nam bo zares jasno, kako kompleksno je naše delovanje in kako večino časa nimamo nadzora nad procesi, ki se dogajajo znotraj nas. Šele ko začnemo razmišljati, da imamo tudi sami na primer precej sekundarnih koristi, ko vztrajamo v strupenem razmerju, le zato, ker sledimo svojim prepričanjem in stališčem, ki smo jih zavzeli nekje med prvim in sedmim letom – bo to najprej šok, potem pa bomo lahko zavihali rokave in se opazovali ter popravljali svoje delovanje in reakcije.

Nujna knjiga za vse, ki želite poznati vse skrivnosti zavednih in nezavednih (te šele vodijo naše življenje) iger, ki jih igramo vsi.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš.  https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič

Tags: carusel

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
1 share