Zdrave misli, zdravo življenje – Walter Riso

“Nič ne upravičuje trpljenja po nepotrebnem.”

Misli so glavni krivec za naše trpljenje. Prav tako je s prepričanji. Oklepamo se prepričanj, četudi vemo, da so škodljiva, neučinkovita, napačna ali celo popolnoma zgrešena. Četudi nam v obraz butajo dokazi, ki nasprotujejo našim prepričanjem. Ljudje zelo težko spremenimo svoja prepričanja in tu je izvor našega trpljenja in oteženega življenja.

Kaj lahko storimo?

Prevetrimo naša prepričanja in vzorce ter misli, ki izhajajo iz njih. Neusmiljeno jim poglejmo v oči, brez krink in samoprevar, v katerih smo ljudje tako brilijantno dobri. Prenehajmo lagati samim sebi. Naučimo se izgubljati.

“Vse sodobne psihološke raziskave kažejo: če bi mislili bolje, bi delovali bolje.”

Ljubezen in razum sta motorja človečnosti. Sovraštvo in nerazumnost sta sili razčlovečenja, nadzorovanja in zaostalosti. Naše misli se najprej upirajo spremembam. Naše misli so lene, ohranja jih predstava o lastni podobi in močno so nagnjene k samoprevari. Človek je sposoben ustvariti povsem svoj svet in se zapreti vanj. Tako živimo ujeti v neskončen notranji dialog, kamor zunanja stvarnost nima vedno vstopa. Misli so sila sebične in za vsako ceno iščejo preživetje, tudi če to pomeni obstati v najbolj nesmisleni nerazumnosti.

“Ko se prepričanja enkrat uskadiščijo v našem spominu, jih bomo branili na življenje in smrt, ne glede na to, kakšna so. Morda je to osnova človeške nerazumnosti.”

Izjemno dobra knjiga, da izvemo in spoznamo, kaj so misli, katere so nezdrave, kako jih nadomestimo z zdravimi ter kako spremenimo prepričanja, da bodo bolj v skladu z zunanjo stvarnostjo. Walter Riso že več kot trideset let dela kot klinični psiholog.

Nujno za rast.

 

Damjana Bakarič

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
1 share