Ego je tisti, ki je rešil ljudi, ki so utrpeli hudo otroštvo, pa so se iz teh okov uspeli izvleči!

Ego je zelo osovražen pojem. Ja, ego ločuje, zagotovo. Ja, prevelik ego uniči vsakršen odnos in tam, kjer je ego na prvem mestu, se vse ruši. Vendar brez ega ne bi preživeli hudih travm in čustvenih stisk in zlorab.

Zato sama ločujem ego. Do neke meje je za mene pozitiven in tvoren, od neke meje naprej pa povsem rušilen. Na primer, ranjeni ljudje, ki se ran ne zavedajo, ali nočejo pogledati v njih, se nemalokrat rešujejo tako, da s svojim egom mlatijo druge. Jih tolčejo in ponižujejo, le zato, da bi sami laže preživeli, ker je biti v svoji koži za njih skorajda neznosno. Seveda se tega ne zavedajo povsem. In ta ego je rušilen. Ta ego uniči vse odnose in vsa povezovanja med ljudmi; sama mu rečem bolni ego. Ker ego ni v svoji pravi funkciji, temveč je hudo ranjen, zato ne more delovati na zdrav način.

Pa vendar! Ljudje, ki so kot otroci živeli v neznosnem domačem okolju, ki so napeli vse moči, da so preživeli in obstali, jim je pri tem pomagal ravno njihov ego.  Kajti, če grobo orišem ego, so njegovi glavni elementi naslednji:

Naša dejavnost in usmerjanje naših dejanj,
stopnja samospoštovanja, sprejemanja in sočutja,
stopnja vpogleda v sebe,
stopnja empatije do drugih (ja, ja, resno),
stopnja povezovanja in namena,
stopnja moralnega in filozofskega razvoja.

Kadar je ego zdrav, potem skrbi, da je zdravo dejaven na vseh omenjenih področjih. Kadar pa ni, vse pomeša, znotraj njega nastane kaos in ta ego le še ruši ter uničuje, ker so njegova področja delovanja (našteta v alinejah) izrojena, pokvarjena, nedelujoča.

Če pogledamo, na katerih področjih deluje ego, potem vidimo, da je ego ključen akter, ki nas rešuje, nas ohranja pri zdravi pameti, nam pomaga pri postavljanju za sebe, ko smo v hudih psihičnih in čustvenih ter tudi fizičnih stiskah. Tako lahko rečemo, da je prav njihov ego tisti, ki je posameznike, ki so utrpeli hudo otroštvo, pa so se rešili iz teh okov, ki jih je rešil.

Damjana Bakarič

Tags: carosuel small

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
74 shares