Kolumna: Kako sem se spopadla s svojim najglobljim strahom; s strahom pred bližino

Nemalokrat bežimo. Ne, večinoma bežimo. Izogibamo se stvarem, situacijam, ljudem, ki v nas povzročajo nelagodje, nekaj, kar nam ne ustreza. In ko se vprašam, zakaj čutim tako, res precejkrat dobim odgovor: zato, ker te je strah. Bojiš se. 

S strahom se ne spopada. V situacijo, zaradi katere ne moremo spati, je dobro vstopiti neposredno, globoko, direktno. Točno tja, kjer nas lahko najbolj boli. Z vsem svojim srcem in dušo. Pogumno. Kar pomeni ne brez strahu, temveč strahu navkljub.

Telo nas opozarja. Adrenalin in kortizol povišata svoje delovanje, ne vemo, kaj nam je. Na ravni telesa spoznavamo povsem nove občutke, in na hitro si že izrečemo, da smo v stresu. Možno. V neke vrste stresu zagotovo. Je nelagodno, je težko, je lahko tudi neznosno, trpimo. Sama sem spoznala, da moram skozi vse to, če se želim osvoboditi tega strahu. In zaživeti v vsej polnosti, ki jo ponuja to življenje.

Zakorakala sem noter. Povsem prestrašena. Tako hudo prestrašena, da nekaj časa sploh nisem prišla do sape zaradi navala občutkov, ki so se spreminjali kot po tekočem traku. Viharji, nevihte, sonce, mraz, vročina, minus deset, eden za drugim. Še se držim. Prejemam odgovore. Eden pomembnejših se glasi: kar je bilo, ni več tvoja zgodba. Prenehaj si jo pripovedovati. Zdaj si drugačna. In ta zgodba se ne bo ponovila le tako, če si jo sama nehaš pripovedovati. Razumeš?

Mislim, da razumem. Preskočila sem nekaj korakov, ki so bili do sedaj že utečeni. Namesto njih sem naredila drugačne. Čutila sem, da sem na poti ven. Na poti iz tega strahu. Še malo, pa bo. Sem si rekla.

Spet sem začela spati. Telo se je vrnilo v ravnovesje, v homeostazo. Ni več ni bilo v preživetvenem načinu. Ker sem prenehala s pripovedovanjem te zgodbe. Začela sem pripovedovati novo.

In on me je ujel.

Več o mojih vsebinah v videih na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše, predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
390 shares