Osamljenost, nepoznana bolezen – Manfred Spitzer

Ljudje smo dejansko edini sesalci, ki smo še posebej ustvarjeni za življenje v skupnosti. Družbena, družabna bitja smo že od Aristotela naprej. Ste vedeli, da smo 80 odstotkov svojega časa v družbi z drugimi? Večina nas je raje v družbi kot sama.

Kaj so nam prinesla družabna omrežja?

Leta 2017 so v strokovni reviji American Journal of Preventive Medicine objavili znanstveno raziskavo, ki so jo opravili na ameriškem reprezentativnem vzorcu 1787 mladih odraslih. Pokazala je tesno povezavo med doživljanjem osamljenosti in uporabo družabnih omrežij. Z osamljenostjo je zelo povezana zadnja leta precej vzpodbujana naravnanost nase in materializem (vzpon s plenilskim kapitalizmom) ter permisivna vzgoja otrok. Trend večje naravnanosti nase in s tem večjega števila osamljenih ter manjšega števila osredotočenih na družbo se v ZDA z recesijo ni prekinil.

I generacija (jaz generacija)

Največja razlika v primerjavi s preteklimi časi je vseprisotnost digitalne informacijske tehnologije, ki je popolnoma preusmerila pozornost in spremenila komuniciranje, vrednote, stališča, predvsem pa prej popolnoma običajno ravnanje v vsakdanu. Selfie je častitljiv oxfordski angleški slovar razglasil za besedo leta. Mladi ocenjujejo sebe in druge po številu prijateljev in všečkov na FB ali sledilcev na Twitterju. Milenijci, ki so odraščali s čezmernim odmerkom precenjevanja samega sebe in tehnologije za samo promocijo, ki sta sprožila vihar popolnega narcizma. Leta 2007 je bilo po besedah ameriškega publicista Christopherja Orleta pri dveh tretjinah dijakov moč prepoznati nadpovprečne znake samo poveličevanja, kar 30 odstotkov več kot petindvajset let prej. Milenijci so bili bolj prepričani vase, bolj samozavestni in do konca samozaljubljeni, čeprav po avtorjevi oceni niso imeli nobenega razloga za to. Pri tem je poudaril njihovo nižjo izobrazbo, izrazitejšo površnost, klavrno bednost in manjšo čustveno zrelost.

Osamljenost

Osamljenost ni isto kot družbena osamitev, temveč je to njen psihološki vidik. Izraz osamljenost uporabljamo za subjektivno doživljanje – človek se počuti osamljenega, medtem ko se družbena osamitev meri objektivno.

Kdo je osamljen, zakaj je osamljenost tako peklenska in zakaj to, da imate ob sebi kup prijateljev, sploh ne pomeni, da ne čutite osamljenosti … boste našli v tej izjemno zanimivi knjigi.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš.  https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
54 shares