Zakaj je dobro na prvih zmenkih biti brez olepševanja sebe in skrivanja delov sebe, za katere menimo, da so slabi. Pretežko za fazo spoznavanja? Kaj pa posledice olepševanja in skrivanja, ki pridejo kasneje v veliko bolj brutalni obliki?

Zmenki. Faza spoznavanja.

Zanimiva zadeva, še posebej v zrelih letih. Ko imamo že najstniške otroke, za sabo pa cel kup težkih preizkušenj. Ko že vemo, česa se nam ne ljubi več, a še vedno hrepenimo, ker hrepenenje je del živega človeka. Ne ljubi se nam izgubljati časa, leta tečejo, zadaj se oglaša strah, kej če ne bom spoznal nikogar, s katerim bi lahko užival to življenje, in bom sam? Nekateri se s tem vprašanjem ne želijo soočati, kaj šele o njem razmišljati, zato bežijo v poslovne uspehe, na zabave, potovanja, v šport, mamila, alkohol, jahte, odvisno od globine žepa. Manj ko imaš, manj in krajše se lahko slepiš. Več ko imaš, lažje in bolj dolgo si lahko lažeš, da si sam sebi povsem dovolj, saj si svoboden! In neodvisen, lahko si privoščiš vse. A v tistih redkih minutah tišine, ko si sam s sabo, temu pa nihče ne more pobegniti, jo zmeraj slišiš: tik tak. Tik tak. Tik tak. Tam je. Ne moreš ji ubežati. In te prime, strah. Morda ti je izpod časti zopet hoditi na zmenke, in če že, kaj se boš pogovarjal? Zdaj že malo poznaš življenje, zmenek pri štiridesetih ne more biti enak kot pri dvajsetih. Težava je v tem, da je kandidatov za zmenek vse manj, vse manj pa si tudi sam pripravljen sodelovat v pogovorih in spoznavanju brez smisla.

Iskren in odkrit zmenek

Zakaj se na prvem zmenku ne bi pogovarjal o svojem zdravljenju? Ran, travm iz otroštva. O svojem delu na sebi, o tehnikah, ki si jih uporabil, da si se ob izgubi zopet postavil na noge. »Kaj si pa ti vse naredil/a, da si pozdravil/a travme iz otroštva? V kaj so te prisiljevale? Se ti zdi, da si si scenarij svojega življenja izbral že v otroštvu?” Zakaj na zmenkih ne bi odkrito spregovorili o tem, kar nam še zmeraj ne gre, na katerih področjih sebe bi se morali še uriti. O svojih disfunkcionalnostih in prednostih. O tem, kakšne napake smo delali v preteklih razmerjih, o vzorcih, o nezavednih programih, ki so nas vodili. In o tem, kaj vse smo storili, da smo to premagali. Se ozdravili. Zakaj na zmenku ne bi bili samo mi, brez vseh mask in predstavljanja sebe v najboljši luči? To itak pelje le v to, da na koncu pristanemo z nekom, ki ni najbolj primeren za nas. K sebi pritegnemo napačne, če se prenarejamo, kdo smo. Saj razmišljate o tem, da nimate prav veliko časa, zatorej zakaj bi ga dodatno izgubljali. Preverimo, koliko smo kompatibilni. Vizije, ideje o partnerstvu, takoj, brez olepševanj. Vrednote. Pogled na svet, na pomembna osebnostna vprašanja, na pomembne tematike znotraj odnosov. Kaj vas navdihuje. Iskreno, odkrito, brutalno.

Za marsikoga je to morda pretežko za prve zmenke, vendar so v resnici olepševanja sebe in skrivanje delov, ki jih dojemamo o sebi kot nekaj slabega in se jih celo sramujemo, le hipna nagrada in kratka lahkotnost, kasneje, prav zaradi skrivanja in olepševanja na začetku, se bo ta zgodba sesula v prah in postala bo pravo breme, za katerega boste morda potrebovali leta, da pridete k sebi.

Zakaj ne bi bili preprosto brutalno odkriti?

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš. Pobrskaj malo nazaj na youtube kanalu. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič

Individualni pogovori: info@berem.damjanabakaric.com

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
180 shares