Kaj storiti, ko ljubite moškega, ki ga njegova mati ne izpusti iz svojih rok

Najbrž ste pomislile in zamahnile z roko, ah, takega niti ne želim, halo. Ša vendar: kaj, če je ta moški ljubeč, srčen, dober, a se ni sposoben izviti iz materinega primeža? Je res pravično, da zamahnemo z roko in gremo drugam, ali je vredno malo postati, biti ob njem in mu morda dati oporo, da se reši materinega objema? Kdo med nami je popoln? Kdo med nami ni nti amlo disfunkcionalen?

Precejkrat so v slovenskem prostoru prav matere tiste, ki čustveno pohabijo svojega sina. Dovolj je že, da ga v njegovi odrasli dobri držijo ob sebi kot neke vrste partnerja, da si on ne more zares ustvariti svoje družinske celice ali se na zdrav način povezati z drugo odraslo žensko, svojo partnerko. Presenečeni bi bili, koliko je skritega matriarhata v Sloveniji. Toliko, da ženske tega niti same ne opazijo.

Ko mati ne izpusti svojega sina

Kot rečeno, ta ne more ustvariti zdravega partnerskega odnosa z drugo odraslo žensko, ker ima v resnici partnerski odnos s svojo mamo.

Kako je to videti?

To je lahko videti v moških, ki imajo na primer otroka, z materjo otroka pa niso mogli ostati skupaj (čustven nepripravljeni, nezreli in nezdrav odnos z materjo), vendar tudi v naslednjih dolgih letih po tej neuspeli zvezi ne zmorejo vzpostaviti nečesa daljšega. Dobro, zato je lahko več razlogov in so kompleksni, vendar sedaj govorimo o le o tem, kako je to videti navzven … Lahko ljubijo na razdaljo, ali na najstniški način, tudi zelo mlajše ženske, s katerimi v resnici ni potreben nek odrasel in odgovoren ter zrel odnos. Z zrelo žensko ne zmorejo navezati odnosa, ker jih že misel na to duši, čeprav si tega želijo. Ta odnos se jim zdi prenaporen, saj imajo že preveč vsakodnevnega opravka s svojo materjo, bog ne daj še s kakšno babico, in za tretjo žensko preprosto ni prostora. Če ima moški že otroka, potem v novi in kakovostni zvezi s tretjo odraslo žensko ne vidi smisla, ker ve,  da se bo moral precej potruditi, da jo bo čustveno sploh lahko izpeljal. In zato beži. Čeprav si v sebi želi kakovosten in zrel odnos z zrelo odraslo žensko. Saj je ustvarjen za to! Če gre za ljubečega moškega, ki si želi povezave z zrelo žensko, pa te zaradi vezi, ki jih ima s svojo materjo, tega ne zmore, je to res žalostna zgodba, ki pa jo lahko prekine le tako, da se vsega tega, kar se dogaja z materjo in z njim zaveda. Veliko moških to odriva, se s tem ne želi soočiti, zato bežijo v delo. Dokler niso stari 50 ali več, ko se jim ne da več.

Kaj se zgodi, če imate radi ali celo ljubite moškega, ki je v partnerskem odnosu z materjo?

Če je moški ljubeč, če v njem zaslutite, da si želi kakovosten odnos, a tudi vidite, da tega ne zna izpeljati, mu morda pomagajte tako, da ga razumete. Da se pogovorite z njim, mu nakažete, kaj vidite. Verjemite, če vas ima rad, bo pripravljen storiti korak v to smer, da se tega nezdravega odnosa z materjo, ki mu pravzaprav onemogoča samostojno celično novo življenje z drugo žensko, reši. Moški vse to radi zakrijejo in zavijejo v delo. Ker tam najdejo varen pristan, ker si morda mislijo, da je zveza z odraslo žensko preprosto pretežka ali pa nekje globoko v sebi menijo, da je niso vredni, ker se imajo zaradi nezdravega odnosa z materjo, ki ga niso uspeli prekiniti, za slabiče. Res je, da bi vsak zrel moški moral s tem opraviti sam, a najdite mi prosim nekoga, ki je popoln. Vsi smo disfunkcionalni do določene mere, eni bolj, drugi manj. In tukaj smo za to, da ustvarjamo dobre odnose, kar pomeni, da se poslušamo, da se potrudimo globoko razmeti sebe in – drugega, v tem primeru takšnega moškega. Ne zahtevajte takoj, drage ženske, dajte mu malo časa. Včasih se iz nečesa, kar se zdi neverjetno zamotano, lahko odkrije prava dragocenost. Nekateri ljudje potrebujejo samo nekoga, ki jih razume in potem lahko razvijejo ves svoj potencial. Na primer, morda ste ravno srečale moškega, ki od vas potrebuje e to, da ga razumete in potem bo sam začel delati korake v pravo smer, kar je edini pravi način za vaju. Razumite ga in seveda tudi zahtevajte zase na zdrav in zrel način, saj si zaslužite dober in zrel odnos dveh odraslih oseb. Tako kot si ga zasluži on. Seveda mu nikakor ne smete biti nadomestna mati, temveč enakovredna partnerka. Vsak partnerski odnos je preigravanje mankov iz otroštva, tega se je modro zavedati, morda nekdo le rabi našo vzpodbudno besedo in to ga bo izstrelilo v razvoj, ki ga mora ustvarjati sam, ne vi namesto nega.

Če pa se kljub vsemu trudu nič ne premakne, on ne spremeni ničesar, in mati ostaja njegova partnerka, potem nima smisla vztrajati.

Damjana Bakarič

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
161 shares