Slišim te. Je osnova dobre komunikacije v odnosih.

Na prvo žogo se zdi, da zna poslušati vsak odrasel človek. Saj to je vendarle lahko. Uf, pa ni. Neverjetno, kako se kot odrasle osebe sploh ne znamo poslušati. Mi poslušamo, da se odzovemo. Zelo redki odrasli so, ki znajo poslušati z namenom, da bi razumeli in slišali.

Prepiri so konstruktivni elementi v nekem razmerju le, če se po njem dva pomakneta na višjo raven. Če razrešita prepir in se iz njega naučita neko novo ravnanje, ki ga bosta odslej uporabljala. A vse preveč parov tekmuje. Vse preveč parov vodijo rane iz otroštva, ki so, navkljub vsemu delu, ostale nepredelane. Jaz, jaz, jaz, za pretvezo ljubim te. V večini razmerij ne zasledim dejanskega ‘ljubim te’, ‘mar mi je zate’. Kajti, če nekoga ne slišiš, ga ne moreš razumeti. in če ga ne razumeš, ga ne zmoreš ljubiti.

Osnova osnov nam ni jasna. Zato je modro, da se ji posvetimo čim prej, kajti s tem ne le, da bomo rešili razmerje, iz njega lahko naredimo nekaj najboljšega, o čemer se nam niti sanjalo ni. Mora pa človek seveda biti pripravljen na delo, na garanje – nemalokrat.

Zato danes, ko se bosta spet sprla, se ustavite. In namesto, da kažete s prstom na drugega, poglejte vase. Kaj bi lahko naredil/a bolje? Sem ga/jo slišal/a? Ga/jo sploh razumem? Ali razumem sebe?

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš. Pobrskaj malo nazaj na youtube kanalu. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič

Individualni pogovori: info@berem.damjanabakaric.com

Skupina za komunikacijo v odnosih se kmalu začne: https://www.buymeacoffee.com/DamjanaBakaric/e/46901

Tags: carosuel small

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
121 shares