Slišim te. Je osnova dobre komunikacije v odnosih.

Na prvo žogo se zdi, da zna poslušati vsak odrasel človek. Saj to je vendarle lahko. Uf, pa ni. Neverjetno, kako se kot odrasle osebe sploh ne znamo poslušati. Mi poslušamo, da se odzovemo. Zelo redki odrasli so, ki znajo poslušati z namenom, da bi razumeli in slišali.

Prepiri so konstruktivni elementi v nekem razmerju le, če se po njem dva pomakneta na višjo raven. Če razrešita prepir in se iz njega naučita neko novo ravnanje, ki ga bosta odslej uporabljala. A vse preveč parov tekmuje. Vse preveč parov vodijo rane iz otroštva, ki so, navkljub vsemu delu, ostale nepredelane. Jaz, jaz, jaz, za pretvezo ljubim te. V večini razmerij ne zasledim dejanskega ‘ljubim te’, ‘mar mi je zate’. Kajti, če nekoga ne slišiš, ga ne moreš razumeti. in če ga ne razumeš, ga ne zmoreš ljubiti.

Osnova osnov nam ni jasna. Zato je modro, da se ji posvetimo čim prej, kajti s tem ne le, da bomo rešili razmerje, iz njega lahko naredimo nekaj najboljšega, o čemer se nam niti sanjalo ni. Mora pa človek seveda biti pripravljen na delo, na garanje – nemalokrat.

Zato danes, ko se bosta spet sprla, se ustavite. In namesto, da kažete s prstom na drugega, poglejte vase. Kaj bi lahko naredil/a bolje? Sem ga/jo slišal/a? Ga/jo sploh razumem? Ali razumem sebe?

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš. Pobrskaj malo nazaj na youtube kanalu. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič

Individualni pogovori: info@berem.damjanabakaric.com

Skupina za komunikacijo v odnosih se kmalu začne: https://www.buymeacoffee.com/DamjanaBakaric/e/46901

Tags: carosuel small

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
121 shares