Kako se razvijata moški in ženska skozi zrelost in svoji moški in ženski energiji v partnerstvu

Ženska in moški rasteta skozi razmerja in skozi svojo lastno prvinsko energijo. Ženska skozi ženstveno, moški skozi moško. Kdor koli dela na odnosu do sebe, na svojem razvoju v smislu, da je pogledal vase in v svoje rane, da bi lahko živel pretočnejši, zato mirnejši in srečnejši ter pomirjen, ve, kaj mislim, ker je pri sebi vse to, kar bom zdaj napisala, v nekem smislu že prepoznal. Velja za moške in ženske, čeprav pišem za vse bralce le v moškem spolu.

Razmerja so šla skozi zgodovino skozi dve glavni fazi, zdaj je čas za tretjo; o tem v svojih vsebinah tudi pišem.

Skozi soodvisnost do enakosti

Sprva smo bile ženske popolnoma odvisne od moškega, kasneje smo si priborile ‘enakost’, ki pa je poleg izjemno dobrih stvari prinesla tudi nekaj manj dobrih stvari. Enakost zna tako biti dolgočasna v smislu, da se magnetizem med moškim in žensko izniči; če sem sila površna, kot da bi porezal ženske in moške vrhove in se izgubil v ravnovesju/nevtralnem, kar pa zmanjšuje moč strasti. Moški in ženske, ki so se razvijali čez obe obdobji moškosti in ženskosti (ta razvoj je zelo natančno opisan pri fazah zrelosti, ki jih je opisal Carl G. Jung), se bodo morda v kateri fazi prepoznali.

Kaj dajeta moški ženska v intimnem razmerju skozi svoje faze zrelosti. Prva faza.

V prvi fazi ženskosti in moškosti (zrelosti/energije) ženska skozi ženstveno energijo moškemu daje seks, občudovanje/podreditev in skrb za njega. On skozi svojo moškost najnižje stopnje njej lahko daje le to, kar si je nagrabil, za čemer se žene kot nor: denar, varnost, moč. Pomembno mu je le to, kaj bo nagrabil/dobil v smislu položaja, denarja, moči, žensk. Ljudi si želi podrediti. Želi moč nad njimi. Želi svobodo, ženska si želi ljubezen. Išče moškega, ker si tako zelo želi ljubezni. Pri dajanju ljubezni pa je ženska v tej fazi omejena. Ženska in moški ljubezen in svobodo v tej fazi iščeta zunaj sebe. Ženska bi za ljubezen dala vse, tudi svoje potrebe zanemarja, ne postavlja meja in dovoljuje zlorabo.

Moški princip je iskanje svobode, ženski iskanje ljubezni.

Druga faza

Ko se moški in ženska razvijeta, prideta v naslednjo fazo, kjer si skozi moško in žensko energijo sedaj dajeta druge stvari. Iz prve faze soodvisnosti sta prišla do enakosti v odnosu, zato moški ženski daje svojo samodisciplino, kajti on je mentalno zavest okrepil kot bik – prej se je poganjal za zunanjimi zadevami, da bi zapolnil svojo praznino, v drugi fazi svoje zrelosti, se obrne vase in dela na sebi. Preizkuša svoje meje. Ne gre več za to, da želi več vsega, sedaj želi tisto, kar je boljše. Želi se spremeniti in prek tega doseči svojo svobodo; skozi transformacijo sebe. V tej fazi pogleda v svoje demone, začne razreševati nezavedno. Postaja uravnovešen, v ravnovesju. Gre na terapijo. Zave se, da je on odgovoren za svojo srečo. Zato se ima veliko bolj pod kontrolo, je gospodar svojih strasti, sebe. Svobode več ne išče zunaj sebe. Vendar še vedno raje ‘glanca’ svoj avto kot pa da bi poslušal svojo žensko. Ne zmore je še prav dobro slišati. Dolgočasi ga, kar mu ima za povedati, ker se še ni pripravljen soočiti s tem, kar mu ima za povedati. Še vedno je v sebi nezadovoljen, ker še zmeraj čuti praznino. Kljub temu, da je toliko dosegel, ga nekaj še zmeraj ‘matra’. Ženska v tej fazi spozna, da ne bo več trpela bolečine zaradi iskanja ljubezni. Začne se postavljati zase, prepozna svoje meje, svoje potrebe uvrsti na prvo mesto. Ljubezen, ki jo je prej iskala pri moškem, najde v sebi. Zdaj že sluti, da ji te ljubezni noben moški ne more dati. Vendar se svojemu moškemu še ni sposobna predati, mu slediti, ker jo omejujejo um, strah, obrambe. Daje mu svojo intuicijo, zdravi ga, a ni še v svoji vrhovni ženstvenosti. Enako je z moškim, še zmeraj je suženj svojih obramb, ne zmore jih opustiti, čeprav ga, tako kot žensko, vodi ideja o enakosti in ne soodvisnosti ali podreditvi ženske.

Seveda si ženska želi intimnega razmerja, pa vendar se ne bo odpovedala sebi. Zato deluje velikokrat brez občutka. Tukaj smo že v odnosu, ki poudarja enakost med moškim in žensko, vendar prav zato izgublja strast in seksualni naboj. V tej fazi moški in ženska lahko zdrsneta v razmerje, kjer sta le še običajna ‘cimra’. Oba, tako moški in ženska, sta v tej fazi neodvisna, odgovorna za svoja dejanja, uravnovešena, pa vendar nekaj manjka. Spoštujeta svoje meje in meje drugega, vse teče po ‘regelcih’. Sta bolj v umu. Razmerje temelji na umu, na enakomerni porazdelitvi, v razmišljanju, v distanci, da oba pazita na svoje meje v odnosu. Ni sledi o predaji in žrtvovanju. Žrtvovanju svojih meja zavoljo trenutkov prepustitve, ki temeljijo na zaupanju. Gre za osebno moč obeh, sta neodvisna in samostojna. Oba se bojita ljubiti brez meja. Zato sta vedno na preži. Imata obrambe. Pazljiva. Varna. Zato tok čiste ljubezni in predaje v tej fazi ni mogoč. Ne moreta se povezati na vseh ravneh. Ker so med njima zidovi strahov in obrambe.

Ženska še vedno želi ljubezen, čeprav jo je našla v sebi, vendar je niti ta ljubezen ni zadovoljila.

Zato gresta v tretjo fazo

Praznina se še zmeraj oglaša, četudi je ženska že toliko naredila. Čuti pa, da naslednja faza obstaja in da lahko doseže nekaj bistveno boljšega, vendar to lahko uresniči le z moškim, ki je v tretji fazi moške zrelosti/moške energije. Zato ženska v tej fazi ne išče ljubezni nikjer več, temveč jo raje daje, ker se zdaj s telesom in umom zaveda, da je ljubezen ona sama … Zaveda se, da se ne bo podredila, če moškemu daje ljubezen, temveč je v fazi, ko se mu prepušča.

In to je bistvo ženskosti. Seveda mora biti moški, ki se mu lahko prepusti, tudi v isti fazi razvoja. Kajti moški v tej zrelosti/moški energiji ve, da je on sam ta sila svobode. Svobode več ne išče zunaj sebe, ker je on svoboda. S telesom in umom ve, da mu nobena ženska ne grozi z odvzemom svobode. Ne boji se več ženske. Želi si jo, da skozi njo poudari svojo resnico in svobodo. Je v svojem stebru, zaupa si. Zanima ga samo resnica. Ne olepšuje, ne pleteniči, je neposreden, jasen, neustrašen, ker ne beži več pred sabo. Njegova dejanja so tako le resnica. On je zdaj doma tam, kjer ni več delitve, kjer je celota. Do svoje ženske je brez strahu vztrajen in konsistenten v svoji resnici. Zdaj jo končno zmore ljubiti takšno kot je, z vso njeno grdoto in lepoto. Zdaj zmore zanjo biti varen moški. Ženska je do svojega moškega naravnana skozi svojo ljubezen in svojo ženstvenost, ki se končno razcveti, zato žari. Skozi ljubezen. Oba zaupata sebi brez strahu pred predajo drugemu.

Samo sta. In se brez težav soočata s težavami, ker vesta, da se bosta prek rešitev teh povezav le še bolj zbližala in povezala … če pa se ne bosta zmogla, sta se pripravljena izpustiti.

Naj poudarim, da smo vsi odvisni drug od drugega in da je modreje to priznati in se sprejeti, ker zame je edino tako mogoča popolna predaja – s sprejetjem, da sem odvisna od njega, če ga ljubim in se mu predam.

*Morda je v tem članku več idej, ki so podobne idejam Davida Deide. Iz njegovih zapisov in literature. Potrebovala sem moški um in pogled iz moškega, ker je moj pogled na moškega zame enostavno bil premalo, da bi lahko izpeljala članek.

Damjana Bakarič

SREČAJ ME dogodki za samske moške in ženske.

Skupine za izboljšanje partnerskih odnosov tukaj.

Kaj delam za vas tukaj.


Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
198 shares