Nas izčrpava delo ali kaj drugega?

Vsak med nami ima pravico. Osebno pravico. Da živi in dela v zdravem okolju. In tega mu nihče ne more vzeti. Zakaj nas potemtakem toliko živi in dela v leglu nezdravih medosebnih odnosov in komunikacije?

Kaj pomeni ta pravica?

Pomeni, da živiš z ljudmi, s katerimi soustvarjaš zdrave odnose. Sem spada razumevanje, spoštovanje, skrb, povezovanje, delo za skupno dobro ter empatija. Empatija je prijateljstvo, prijaznost, zavezništvo, sposobnost, da se znamo vživeti v drugega, razumeti njegovo pozicijo in stališča, mnenja, čustva. Gre za soutsvarjanje globokih in kakovostnih odnosov. Ki osrečujejo.

Ste vedeli, da je osnovna človekova potreba potreba po bližini? Nihče, ki je sam, ni zadovoljen, tudi ne zdrav. Ljudje smo ustvarjeni za povezovanje, za bližino, za to, da se dobro razumemo z drugimi. Vse, kar je obratno od tega, nas onesrečuje. Zaradi slabih odnosov ali nezdravih odnosov ljudje zbolevamo. Mi potrebujemo drug drugega. Torej, zakaj je potemtakem človek človeku volk? Čeprav, volkove imam rada, obožujem jih.

Zdravo okolje na delovnem mestu je ravno tako naša osebna pravica. Povezovanje. Zdravi odnosi. Upoštevanje mnenj sodelavcev in spoštovanje. Zavezništvo. Ranljivost. O, da, tudi ranljivost. Empatija – saj mi ni potrebno ponavljati, kaj pomeni, ne? Razumevanje. Prijaznost. Gre za soustvarjanje kakovostnih odnosov, tudi poglobljenih.

Če tega ni, tako doma ali na delovnem mestu, daj vse od sebe, preden odideš. Potem malce počakaj. Če se ne zgodi nič, odkorakaj v novo areno, kajti zdravja ne odtehta noben denar. Kot komunikologinja in večletna svetovalka za komuniciranje, razsikovalka odnosov in promotorka dobrega počutja trdim:

  1. Če delaš ali živiš v okolju, kjer ne moreš izraziti svojega mnenja, to okolje ni zdravo.
  2. Če delaš v okolju, kjer nadrejeni nikoli ne vpraša po povratnih informacijah ter samo izdaja ukaze, to ni zdrav način komuniciranja. Če vi ne dobite povratnih informacij o svojem delu od svojega nadrejenega, se upravičeno počutite slabo. In to ni zdrava komunikacija nadrejenih. Na ta način ni rasti. Zgodi pa se, da zaposleni postane nezainteresiran, neustvarjalen, zmanjka mu moči in volje. Sploh ne razumem, kako sodobni šefi tega ne dojamejo. Stvari so res preproste.
  3. Če delate ali živite v okolju, kjer sta sramotenje in ustrahovanje del kulture, to ni zdravo okolje. V podjetju in doma je treba najti drugačen način komunicranja, sramotenje in ustrahovanje pa je treba povsem izkoreniniti. Ker dušita voljo, strast, inovativnost, ustvarjalnost. Ustvarjata pa veliko bolezni.
  4. Kdo je dober šef? Dober Vodja in ne šef je lahko samo nekdo, ki je sposoben priznati svojo lastno ranljivost. Svojim zaposlenim da vedeti, da išče boljše ideje od svojih, da potrebuje pomoč svojih sodelavcev. Pri takšnemu vodji so mogoči rast, ustvarjalnost in inovativnost.
  5. Če doma ali v delovnem okolju ni sočutja, dobrih in zdravih odnosov ne more biti. Ravno tako ni možna rast, niti inovativnost, ustvarjalnost pa je takoj zadušena.
  6. Podjetja, v katerih šefi ne upoštevajo tega, kdo je delavec, kaj ga motivira, kakšne talente ima, kaj ga veseli, za kaj ima voljo in na katerem področju je lahko najbolj ustvarjalen, ne bodo mogla biti učinkovita, kaj šele inovativna in rastoča. Nič razporejanja ljudi na delovna mesta, temveč prilagajanje delovnih mest ljudem. Kajti zaposleni so največje bogastvo podjetja.
  7. Podjetja, v katerih ni odkrite in pristne komunikacije, ne morejo vzpostaviti dobrih timov sodelavcev. Zatorej niso sposobna dosegati skupnih ciljev.
  8. Če ste ob polni mizi lačni, potem to ni vaša miza.

Za to tematiko sem se odločila, ko sem se pogovarjala s številnimi ljudmi, ki jih odnosi v službi dobesedno ubijajo. Ki jih komunkacija v podjetjih onemogoča tako močno, da morajo ostati doma. Nekateri so mi tudi pisali. To, da so v slovenskih podjetjih slabe razmere za ustvarjalnost in rast, da vladajo nezdravi odnosi in da so slovenska podjetja nezdrava, sem odkrila tudi v prispevkih iz leta 2014, ki sem jih naredila za eno od slovenskih televizij. In v pogovoru s strokovnjaki z Inštituta za medicino dela.

Recite ne nezdravemu okolju. Vaša osebna pravica je, da živite in delate v okolju, ki je zdravo.

Damjana Bakarič

Delavnica o tem, kako ven iz stresa in tesnobe v dobro življenje tukaj.

Zvočna knjiga Na tesnobi tukaj.

Zvočna knjiga Na boljše tukaj.

Kaj delam za vas tukaj.

Video treningi za boljše življenje so tukaj. Več kot 500 videov na enem mestu.

Pogovori 1 na 1, piši mi na: info@damjanabakaric.com

Srčne debate/delavnice o dobrih partnerskih odnosih tukaj.

Kaj delam za vas

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
95 shares