Razmerja in odnosi med moškimi in ženskami doživljajo tranzicijo, kjer nikomur ni jasno, kako urediti odnose

Odnosi, razmerja, med moškimi in ženskami so na prepihu, kjer nikomur prav dobro ni jasno, kako jih urejati …

Preteklost ne deluje več

Način preteklih odnosov ne deluje več, vprašanje je, če je sploh kdaj deloval. Preobrazba odnosa med moškim in žensko je prinesla precej nejasnosti, nezadovoljstva med moškimi in ženskami in slišati je, da se moški pritožujejo nad tem, da niso spoštovani, cenjeni, ker ženske zmorejo vse same, ženske pa pravijo, da ni več pravih moških, pogumnih moških, doslednih, samozavestnih, ob katerih bi se počutile varno. Zato raje delajo vse same, moškega ne potrebujejo niti v finančnem smislu, kot je bil odnos utemeljen v preteklosti.

Zgrešene ideje in predstave ..

Ideje družbe, da moški ne jokajo in da so deklice nebogljene, romantični ideali, ki nimajo nikakršne povezave s stvarnim življenjem in odnosi ter način sodobnega življenja z močnim vplivom tranzicije vlog in razmerja med moškim in žensko so naredile svoje. Imamo, kar imamo.

Moški in ženske smo si podobni bolj kot si mislimo

Poudarjajo se razlike med moškim in žensko. Nismo enaki. Smo različni. Nismo enaki, smo različni. Hm. Biološko res nismo enaki. Pa vendar.

Opaziti je, da si tako moški kot ženske, torej oboji, vsi, želimo: Biti videni, ljubljeni, spoštovani. Oboji si želimo dotikov, objemov, poljubov, ljubljenja, sprejetosti, razumevanja, odkritosti, varnosti in zaupanja. Povezanosti. Predaje drug drugemu. Hvaležnosti, da so. Želimo si pozornosti, biti videni in cenjeni. Vsi si želimo to. Vsi. Mislim, da ni nikogar na tem svetu, ki si tega ne bi želel.

Ne zveni več tako močno v smeri, da smo si tako hudo različni, mar ne?

In to se zdi dober začetek.

Poudariti skupno, vendar upoštevati razlike

Graditi na tem, kar je skupno tako moškim in ženskam, potem pa slišati in upoštevati razlike. Meje. Kjer nastopi moška energija v moškemu in ženska energija v ženski, oboji imamo obe, ne pozabimo. Le izražamo ju drugače, navzven je to videti drugače, ob kombinaciji spola.

Sprejmimo odvisnost od drugega, je naravna in nas krepi

Tako moški kot ženska sta v razmerju odvisna drug od drugega. Ideje, da ne smemo biti odvisni, so nestvarne. In nas delijo, pomikajo stran drug od drugega. Kajti ko te ljubim in gradim skupaj s tabo ter se povezujem s tabo, se predajam, in to je neke vrste ‘odvisnost’ v smislu, da sem nekomu dala ‘moč’ nad sabo in on jo je dal meni. In to je v redu. Vprašanje je, kaj naredimo s tem. Tukaj se lahko stvari sprevržejo, da potem niso v redu.

Moški so ‘odvisni’ od žensk, enako kot smo ženske ‘odvisne’ od moških. Razlika je v tem, da oni tega ne smejo priznati ne sebi ne drugim.

Namesto zaključka

In zato je morda na odnose med moškimi in ženskami, v razmerjih, v zakonih, modro pogledati na ta način. Da smo tu eden za drugega. Da si dajemo pozornost, da si nismo samoumevni, da si izrekamo spoštovanje in hvaležnost vsak dan. Da si dajemo te spodbude. In tako se bodo naši zbiralniki ljubezni počasi polnili … več dejanj. Več akcije. V tej smeri.

Damjana Bakarič

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
26 shares